Zablude o mačkama

Mačke su toliko fascinantne životinje da već skoro 10.000 godina koliko žive sa čovekom stalno izazivaju neverovatne misli i zablude kod ljudi.
Bilo bi vrlo zanimljivo znati kako je došlo do zablude da mačke novorođenim bebama kradu dah, ili da se može umreti ukoliko se proguta mačja dlaka. Ma kako bila apsurdna, ovakva verovanja su dovela do toga da je veliki broj ljubimaca ostao bez doma jer su ih vlasnici izbacili.
O mačkama vlada mišljenje da su samotnjaci i da vole da budu sami u kući. Poznavaoci mačaka sa sigurnošću će vam osporiti ovu tvrdnju, jer one doživljavaju ogroman stres zbog samoće i odvojenosti od vlasnika. To pokazuju vršenjem nužde van posipa, tužnim mjaukanjem, povraćanjem i slično.
Verovatno najveća zabluda se odnosi na higijenu. Mačke su životinje – zato su prljave. Obavljaju nuždu gde god stignu, a kuća je puna dlaka. Sve ove tvrdnje su netačne. Mačke su verovatno najčistiji ljubimci koje možemo zamisliti. Svaka mačka u proseku provede bar 3 sata dnevno u čišćenju svog krzna. Nuždu obavlja isključivo u posudi sa posipom. Ukoliko se posip ne održava, tj. ne čisti redovno, mačka će dugo trpeti dok joj neodgovorni vlasnik ne očisti posip. Ukoliko ipak vrši nuždu van predviđenog prostora treba proveriti šta je pravi uzrok takvom ponašanju.
Mačke grebu jer su zle… Nećemo to previše komentarisati, jer je ovakvo verovanje samo po sebi apsurdno. Grebanje je mehanizam odbrane ili napada. Ni jedno živo biće to ne radi samo po sebi ili zato što je zlo. Pojačana agresivnost ima više uzroka i nju treba rešavati u saradnji sa stručnjacima.
Mačke se zabavljaju same? Još jedna neistina. One uživaju u rutini i dnevnim aktivnostima, ali veoma cene društvo i zajedničku igru sa drugom mačkom ili ljudima. Ukoliko imate mogućnosti obezbedite joj društvo još jedne ljubimice i uživaćete i njihovoj zajedničkoj zabavi.
Da rezimiramo, mace su veoma emotivne i privržene životinje. Oni koji ih imaju to jako dobro znaju. Oni koji ih nemaju – krajnje je vreme da im dozvole da im dokažu koliko su mnoge prizvoljne priče o njima netačne

Podelite...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on Google+0