DA LI PODRŽAVATE: Predlog da se uvede zabrana bacanja petardi na životinje!

Zabrana bacanja petardi svake godine je aktuelna tema – pogotovu pred „najluđu noć“. Procenjuje se da svake godine na hiljde ljubimaca ugine od posledica stresa od pucanja petardi i ostalih eksplozivnih naprava. Zato se naše komšije već dugi niz godina bore da u Skupštinu stigne Zakon – zabrana bacanja petardi!

STATUS VIOLETE RASPLAKAO SVE: „Čarli ima bolesno srce – preklinjem ne bacajte petarde“!

Nakon dugogodišnje kampanje, Udruženje „Prijatelji životinja“ protiv prazničnih bombardovanja petardama, napokon stižu i prvi pozitivni rezultati koji su u interesu svih, a očekuje se i daljnji napredak. 

Zabrana bacanja petardi petface

– Na snagu je stupio Zakon o eksplozivnim stvarima i proizvodnji i prometu oružja, kojim se građanima zabranjuje nabavka i upotreba za osobne potrebe petardi iz kategorije F3 te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2. Pirotehnička sredstva kategorije F2, F3, T1 i P1 nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana. Hvalevrijedno je i što se propisuje starosna dob iznad 18 godina za kupnju i uporabu pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3, kažu iz ovog hrvatskog Udruženja!

HOĆEMO MEDIN ZAKON: Meda iz Subotice uginuo od srčanog udara izazvanog petardama!

Zabrana bacanja petardi petface

Iako novi Zakon donosi promene nabolje, „Prijatelji životinja“ i dalje se zalažu za potpunu zabranu nabavke i upotrebe pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3. Upravo ta sredstva tokom božićnih i novogodišnjih praznika ugrožavaju sigurnost ljudi i životinja. Osim povreda kao što su gubitak prsta, šake i oka, oštećenje ili gubitak sluha i unakaženosti lica, rukovanje navedenim pirotehničkim sredstvima često uzrokuje materijalnu štetu.

– Postoje sigurnosni razlozi zašto su ta pirotehnička sredstva zabranjena cijele godine, pa je neopravdano dopuštanje njihove prodaje i uporabe u vrijeme božićnih blagdana. Tražimo da se kategorije F2 i F3 zabrane tijekom cijele godine jer novogodišnja slavlja nisu opravdanja za rupe u Zakonu, rekao je Luka Oman, predsednik udruženja „Prijatelji životinja“.

BRAVO KOMŠIJE, JOŠ JEDNOM!