Naslovna VESTI ZABRANA STUPILA NA SNAGU: Od 1. januara zabranjen je uzgoj životinja radi...

ZABRANA STUPILA NA SNAGU: Od 1. januara zabranjen je uzgoj životinja radi proizvodnje krzna!

0
zabrana je stupila na snagu petface

Od, 1. januara 2019. godine, zabrana uzgoja životinja radi proizvodnje krzna stupa na snagu.

Ovaj čin pozdravila su mnoga udruženja za zaštitu životinja, ali i mnogi ljubitelji životinja i prirode širom sveta.

Udurženje Sloboda za životinje saopštilo je juče da je pored tradicionalnog dočeka Nove kalendarske godine, Srbija u 2019. godinu ušla sa jednom ogromnom pobedom i jednim velikim razlogom za slavlje.

PROČITAJTE I:

ISTORIJSKI TRENUTAK: Zabrana uzgoja činčila zbog krzna – STUPILA NA SNAGU!

-Nakon deset godina čekanja, konačno je i u Srbiji stupila na snagu zabrana uzgoja životinja radi proizvodnje krzna. Ova zabrana inicirana je Zakonom o dobrobiti životinja još 2009. godine čime je zabranjeno „držanje, reprodukcija, uvoz, izvoz i lišavanje života životinje isključivo radi proizvodnje krzna i kože“ što je većina građana pozdravila, uz podršku udruženja koja su brojnim kampanjama i javnim akcijama radila na tome da i Srbija bude zemlja u kojoj životinje neće biti ubijane radi krzna, navodi se u saopštenju, prenosi portal dnevnog lista Danas.

Udruženje za zaštitu i prava životinja Sloboda za životinje, 5. maja ove godine, intenziviralo je kampanju Za Srbiju bez krzna sa ciljem da se građani edukuju i informišu, kao i da se skrene pažnja nadležnima na važnost postojanja i primene ovakve zabrane.

zabrana je stupila na snagu petface

-Smatramo da je primena zabrane uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna veliki korak napred u oblasti prava životinja, čije je unapređenje tendencija 21. veka. Ovo je velika i veoma značajna pobeda za našu zemlju, dobijamo čestitke iz svih krajeva sveta, kažu iz udruženja Sloboda za životinje.

Od danas sve preostale farme krznašica u Srbiji postaju ilegalne, a kazne za nepoštovanje zabrane iznose od 100.000 do 1.000.000 dinara.

Činčile su jedina vrsta koja se u Srbiji uzgajala radi dobijanja krzna, a godišnje je ubijano više od 12.000 ovih malih i nevinih životinja. Većina uzgajivača je tokom prelaznog perioda zatvorila svoje farme i preorijentisala se na druge privredne grane, i tako u potpunosti ispoštovala Zakon odobrobiti životinja.

Međutim, nekolicina preostalih uzgajivača pokušavala je da sruši zakonsku zabranu, s ciljem da se otvore farme kuna koje bi u Srbiju dolazile iz zemalja koje su svoj zakon ispoštovale, a uzgoj krznašica zabranile.

PROČITAJTE I:

BRAVO KOMŠIJE: 45 činčila spašeno iz kaveza i prvi put osetile LJUBAV i NEŽNOST!

U Evropi zabrana uzgoja životinja radi proizvodnje krzna primjenjuje se u Velikoj Britaniji, Austriji, Makedoniji, Sloveniji, Belgiji, Nemačkoj, Švedskoj, Hrvatskoj i Luksemburgu, navodi se na portalu Danasa.

Propisane zabrane s prelaznim periodima koji su u toku postoje u Holandiji, Češkoj, Norveškoj, Danskoj. U Španiji je zabranjeno otvaranje farmi krznašica iz ekoloških razloga.

Švajcarska nema formalnu zabranu, ali jako strogi propisi držanja životinja za potrebe dobijanja krzna ne dozvoljavaju uzgoj.

Tekst preuzet sa portala danas.rs.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.