Naslovna VESTI ZABRINJAVAJUĆE ISTRAŽIVANJE: Ljubimci u većini slučajeva usamljeni, gojazni i uplašeni!

ZABRINJAVAJUĆE ISTRAŽIVANJE: Ljubimci u većini slučajeva usamljeni, gojazni i uplašeni!

0
zabrinjavajuće istrazivanje petface

Vlasnici nesumnjivo vole svoje ljubimce i žele sve da učine za njih. Međtim, najnovija istraživanja pokazuju da to i nije baš čest slučaj.

Vlasnici koji kupuju kućne ljubimce rizikuju da ih tokom radne nedelje ostavljaju usamljene, uplašene, a pritom sa viškom kilograma, ovu bojazan je izrazila jedna dobrotvorna organizacija.

U izveštaju Veterinarske dobrotvorne organizacije PDSA otkriveno je da 24 odsto britanskih vlasnika kućnih ljubimaca nije obavilo nikakve pripreme pre nego što je dovelo svog ljubimca u dom, što predstavlja broj od 5.2 miliona ljudi. Ono što se smatra pod pripremama jeste da budu dobro informisani pre svega, a zatim i sve potrepšitne za ljubimce.

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Psi mogu utvrditi ko je dobar, a ko loš!

Stručnjaci dobrotvorne organizacije rekli su da veruju da bi ovakva situacija mogla dovesti do krize blagostanja ljubimaca, a da su vlasnici loše opremljeni da zadovolje potrebe svojih životinja.

zabrinjavajuće istrazivanje petface

Sadržaj izveštaja PDSA Animal Wellbeing (PAV) iz 2018. godine, opisan je kao najveće istraživanje o dobrobiti kućnih ljubimaca u Velikoj Britaniji.

Izveštaj pokazuje da, dok je 74 posto vlasnika u Britaniji reklo da su informisani o svojim obavezama, kao i o potrebama kućnih ljubimaca u vezi staranja, zdravlja, ponašanja, duženja, ishrane i životne sredine, samo oko 13 odsto anketiranih može da se identifikuje sa svim nabrojanim stavkama.

Ova organizacija je pokrenula online alat koji pomaže vlasnicima da izmere zdravstveno stanje i sreću kućnog ljubimca.

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Čak 40% vlasnika deli svoj obrok sa macama, a trećina im daje i sir!

Veterinarka iz PDSA Olivia Anderson Nejtan smatra da rezultati njihovog istraživanja otkrivaju probleme sa usamljenošću, prekomernom težinom i stresom kod kućnih ljubimaca širmo Velike Britanije.

-Vlasnici nesumnjivo vole svoje ljubimce i žele najbolje za njih. Ali ovo istraživanje pokazuje da vlasnici nisu najspremniji da priušte svom ljubimcu sve što mu treba. Najveći problem je zapravo što vlasnici nisu bili dobro informisani i nisu znali šta je sve potrebno za čuvanje jednog kućnog ljubimaca, objasnila je Anderson Nejtan.

zabrinjavajuće istrazivanje petface

Ovo istraživanje svakako bi moglo da zabrine sve vlasnike pasa širom sveta, naravno i u našoj zemlji. Odgovorno vlasništvo je najmanje što dugujemo našim ljubimcima kako bi život provodili u sreći i blagostanju. Dobro se informišite pa onda primite svog novog prijatelja u dom.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.