ZAPAMTITE: I lutalice su životinje!

Možemo reći da je danas se u Srbiji stanje pasa lutalica problematično koliko i pre mnooogo godina… Zablude, zablude i samo zablude…Jedna od njih je da su lutalice koje viđamo na ulici tu rođene i da su potomci pasa koji su odavno ostali bez čovekovog staranja. Da li je potrebno govoriti kolika je ovo laž? Statistika pokazuje da je svega 15% pasa koji se nalaze na ulicama gradova u Srbiji tu i rođeno. Daleko veći broj, čak njih 80% je tu dospeo zato što su izbačeni ili kao štenad ili kao odrasli psi. Aha, zapitali ste se?
Populacija pasa se danas u Srbiji ograničava na veoma surov način. Nedužne životinje ginu od automobila, od trovanja od strane ljudi, umiru od gladi… Postojanje službi za kontrolu životinja i azila za zbrinjavanje je neophodno, ali to ne može u potpunosti reštiti probem napuštenih životinja u Srbiji. Kapaciteti prihvatilišta su ograničeni i mogu da prihvate minoran broj pasa, a njihov broj se usled ljudskog nemara svakodnevno povećava na ulici.
Jedino rešenje je sprečiti priliv novih napuštenih pasa na ulicu. To se naravno može postići, ali potrebna je i volja i poštovanje nekih odbredbi. Ovde prevashodno mislimo na primenu Zakona o dobrobiti životinja i kažnjavanje neodogovrnih ljudi koji izbacuju pse na ulice. Druga i možda bitnijia akcija je STERLIZACIJA uz OBELEŽAVANJE pasa. Na taj način se stabilizuje populacija napuštenih životinja i smanjuje verovatnoća za agresivno ponašanje. Verujte, napadi na ljude su višestruko smanjeni u zonama gde se ova akcija sprovodi planski.
Postepenom sterilizacijom uz sprovođenje Zakona o dobrobiti životinja broj napuštenih pasa bi za godinu dana mogao da se prepolovi, a za 5 godina da se svede na neprimetan nivo.
Dakle, i u ovom slučaju ljudski faktor je presudan..Stoga, zapitajte se i setite…Šta ste poslednje uradili kada ste videli psića na ulici…

Podelite...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on Google+0