507. epizoda: Da li je ZIKA VIRUS opasan po kućne ljubimce?

28. put za redom, preko 11 hiljada takmičara iz 206 država, 28 sportova,16 dana sportskog spektakla i samo JEDNO pitanje koje brine sve – ZIKA VIRUS! Letnje Olimpijske igre, počinju u subotu 5. avgusta, a jedno od glavnih pitanja jeste bezbednost od ovog smrtonosnog virusa!

Iako je otkriven davne 1947. godine, u tropskoj šumi Zika u Ugandi, ovaj virus tek od 2007. godine doživljava svoju epidemiju, a čak 90 hiljada zaraženih ima u Brazilu – „centru sporta“.

Pročitajte još:
KLINIKA VET: Uvek aktuelne i korisne teme iz sveta kućnih ljubimaca!

Ono što sve brine je širenje na Evropu, a ljubitelje životinja – mogućnost zaraze njihovih najboljih prijatelja!

ZIKA VIRUS petface

Ne slučajno, ovo je glavna tema 507. epizode naše emisije. Docent na katedri za infektivne bolesti Veterinarskog fakulteta u Beogradu, Dragan Bacić, kaže da životinje teoretski mogu biti zaražene zika virusom, ali dokaza da je neka životinja bila zaražena i kako je virus na nju delovao – NEMA! Čak ni u Brazilu!

Pročitajte još:
KLINIKA VET: Saznajte šta vas očekuje u narednom izdanju naše emisije!

Dakle, razloga za paniku nema, ali ljubimce redovno treba tretirati sredstvima koja odbijaju komarce. Ne zaboravite, komarci prenose mnoge bolesti, a uz jednostavnu i redovnu zaštitu vaš najbolj prijatelj nema brige!

Ne propustite sjajan govor veterinara Bacića, zanimljivosti iz psećeg i mačijeg sveta, ali i savete koji mogu spasiti život vašem ljubimcu.

Ušuškajte se u fotelju, jer subota u 13h na televiziji N1 je rezervisana samo za najbolje! Gledamo se!

Podelite...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on Google+0