Naslovna VESTI PSI PRIČA DA SE NAJEŽIŠ: Zlatko je nepokretan 18 godina, a onda je...

PRIČA DA SE NAJEŽIŠ: Zlatko je nepokretan 18 godina, a onda je svrhu života našao u PSIMA!

0
PODELI

Zlatko Lemut teško je povređen pre 18 godina. Slomio je vrat na kupanju. Tada je imao 17 godina. Bio je nepokretan i nemoćan.

Ostao sam paralizovan od vrata dole. Tako da je moj oporavak trajao 2,5 godine. Samostalnost mi je došla nakon 5,6 godina. Zavisio sam od drugih ljudi i od tuđe pomoći i sa tim nisam mogao da se nosim. Ja sam bio sportista, jako živ momak. To je mene preseklo, otkriva Lemut za N1.

Zlatko petface

Gledao je reportažu. Priču o mladiću poput njega, kome je crni labrador pomogao da vrati veru u život. Tada je, kako kaže, prodao sve iz kuće da kupi crnog labradora iz Sarajeva, od osam meseci, ali mu je falilo 100 KM. Pomogao mu je rođak i tako je Zlatko dobio prvu ženku crnog labradora, Kimbu.

Nju kada sam dobio, više nisam gledao na spoljni svet, ona mi je bila sve u životu, dodaje on.

Zahvaljujući Kimbi, Zlatko je naučio sve o psima. Danas ih uzgaja i dresira, ima svoj pansion. Želja mu je da se u BiH podigne svest o psima koji služe u terapijske svrhe.

Imam i mešanaca koga sam spasio sa ulice, jer ako vidim da pas ima potrebu ja ne mogu kraj njega da prođem. Mislim da su psi tu da bi nama pomogli iako mi to ne vidimo na prvu. Uvek kažemo nemamo vremena za pse. Mi nemamo vremena za sebe, ističe Lemut.

Zlatko petface

Uzgojio je prvo leglo francuskih buldoga. A izazov mu je da pripitomi „agresivne“ rase, poput pit bula.

U pogrešnim rukama su opasni psi. U dobrim rukama su dobri psi. Kao i oružje, kao i sve ostalo u životu, zaključuje on.

Napravili su izum i promenili život slepom psu Badiju!

Brigu o 40 pasa, koliko ih sad živi na imanju Lemut, zajedno sa Zlatkom vodi i njegova supruga Mirela. Medicinu koju je studirala, zamenila je brigom o psima. Posebno joj je draga Kimba. Ali ne Zlatkova, već njena.

Onda je Kimba došla kada nam se stara Kimba razbolela i u suštini to je trebalo da bude Zlatkov pas. Međutim pas sam bira gazdu. Tako da je ona više vezana za mene, otkriva Mirela.

Kimba, od koje je sve počelo je umrla. Sahranjena je na ivici imanja. Iza sebe je ostavila mali raj za pse, i zadovoljnu porodicu Lemut.

Uh, kakva priča – DA SE NAJEŽIŠ!

Ukoliko želite da pomognete ovoj sjajnom dečku, potražite informacije na OVOM LINKU!

Preuzeto sa: www.rs.n1info.com

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.