Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Маčke kroz istoriju: Od egipatske mačke do danas!

Маčke kroz istoriju: Od egipatske mačke do danas!

1
macke istorija petface

Specifičan odnos čoveka i mačke nije toliko star kao u slučaju pasa. Mačke od davnina zauzimaju značajno mesto u istoriji i kulturi mnogih zemalja, a neretko su baš mačke bile i predmet legendi i inspiracija mnogim piscima i umetnicima. Mnoga istraživanja pokazuju da je čovek prvobitnu mačku na neki način pripitomio tek pre 10.000 godina. Toliko zaostajanje u odnosu na pse je rezultat pre svega mačje prirode. One su mnogo samostalnije, samosvojnije i nije ih lako pripitomiti.

Za evoluciju današnje mačke treba da zahvalimo visokoj kulturi starih Egipćana.

Žuta mačka bila je sveta životinja boginje Bast. Još od davnina, za ovo božanstvo lavica je bila sveta životinja, ali je 3000. godine pre nove ere zamenjena žutom mačkom, verovatno iz razloga što je nju bilo mnogo lakše držati i negovati u hramu, nego opasnu lavicu. Mačke su u Egiptu u toj meri bile poštovane i obožavane životinje, da je u slučaju njihovog ubistva, makar ono bilo i slučajno, počiniocu sledovala smrtna kazna.
Od Egipćana, domaća mačka se raširila i na susedne zemlje, ali taj proces bio je vrlo spor. Prema legendi, prorok Muhamed je jednom prilikom odsekao svoj rukav na kome je spavala njegova omiljena mačka Muezza, kako je ne bi probudio.
Trezveni vesnici hrišćanstva, izbrisali su božanske bajke o mački, ali su tada počela da se javljaju sujeverja koja su se očuvala sve do danas. U hrišćanstvu, mačke su zbog svoje nezavisne i svojeglave prirode smatrane životinjama koje su u dosluhu sa đavolom, dok su se u doba Renesanse mačke nepravedno smatrale bliskim prijateljima veštica, zbog čega su neretko ubijane ili spaljivane na lomači.
U Japanu se mačka takođe odomaćila i stekla reputaciju donosioca sreće u domovima. Nju simboliše čuvena mačka Maneki Neko.
petopedija-macke-istorija-2Mačke su vešti grabljivci i poznato je da za ishranu love preko 1000 različitih vrsta životinja. Veoma su pametne, tako da se neretko mogu naučiti trikovima – čak i same mogu naučiti da pokreću jednostavnije mehanizme, poput kvake na vratima ili ručice na vodokotliću. Mačke komuniciraju mjaukanjem, predenjem, frktanjem, režanjem, škljocanjem, kao i govorom tela. Prva izložba mačaka održana je u Londonu 1871. a prvo „mačje” udruženje osnovano je 1887. takođe u Velikoj Britaniji, pod nazivom „Nacionalni mačji klub Velike Britanije“.

 

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.