Naslovna VESTI PSI 5 saveta: Razmislite pre nego što uzmete psa – smanjite broj napuštenih!

5 saveta: Razmislite pre nego što uzmete psa – smanjite broj napuštenih!

0
5 saveta petface

Napuštanje kućnih ljubimaca veliki je problem koji ne utiče samo na kućne ljubimce, već i na gradske sisteme i društvo u celini. Ne postoji tačan podatak o broju napuštenih pasa u Srbiji, ali po procenama ljubitelja životinja i onih koji o njima brinu, svake godine bude na hljade i hiljade novih stanovnika ulica!

Isto tako, procenjuje se da se svake godine udomi na hiljade napuštenih pasa, ali to nije ni približno dovoljno da bismo mogli reći kako se našim ulicama u društvu svojih vlasnika šetaju samo srećni i voljeni psi.

5 saveta petface

I zato, portal index.hr ističe 5 saveta kako da postanete ODGOVORNI VLASNIK i utičete na smanjenje broja napuštenih pasa!

1. Pre nego što se odlučite da kupite ili udomite psa – INFORMIŠITE SE!

PROČITAJTE I:

Ova kompanija daje PLAĆENO ODSUSTVO za radnike koji UDOME PSA!

Sami sebi postavite pitanja – da li imate dovoljno vremena, prostora, volje i želje da svoj život obogatite jednim živim bićem? Briga o psu uključuje redovne šetnje, kupovanu hrane, igranje, uređivanje, posete veterinaru, vakcinacije, lečenja, sterilizaciju. Ako udomljavate psa iz skloništa, skupitešto više informacija o njegovoj naravi i predviđenoj veličini (ako je još štene), a ako ga kupujete od odgajivača raspitajte se i o zdravstvenim problemima i osobinama koje su karakteristične za njegovu rasu.

2. Odaberite pravog psa za sebe, ne onu koja vam “dobro stoji”

Nemojte se odlučiti za nekog psa samo zato što je „u modi“. Odlučiti se za određenog psa isključivo zato što je lep, dovodi do napuštanja pasa, jer se u tom slučaju stil života psa i njegovog vlasnika ne poklapaju.

5 saveta petface

3. Jedan vlasnik i jedan pas – isti karakter!

Budite sigurni da je vaš životni stil u skladu sa naravi, energijom i stilom života vašeg novog četveronožnog prijatelja. Ako većinu dana provodite na poslu, imate mali stan ili niste fizički aktivni, ne bi trebalo da nabavite psa punog energije kojem treba puno fizičke aktivnosti, istrčavanja, igre i životnog prostora. Neki su psi, poput Jack Russell terijera, naročito aktivni uprkos svojoj veličini, dok „nežni divovi“ poput nemačke doge uživaju u laganim šetnjama. Imajte na umu da štenci zahtevaju više brige i vremena pa razmotrite i opciju udomljavanja odraslog psa.

PROČITAJTE I:

SRUŠILA INTERNET: Udomljeni pit bul ne prestaje da grli svoju vlasnicu!

4. Promenite mišljenje o psima iz skloništa

5 saveta petface

Najčešći razlog zbog kojeg psi dospevaju u skloništa su neodgovorni vlasnici, koji se nisu dovoljno posvetili odgoju psa. Sve što zanemarivani psi, koji se privremeno nalaze u skloništu trebaju je ljubav, briga, strpljenje i odgovorno ponašanje svojih budućih vlasnika.

5. Ako primetite napuštenog psa – reagujte!

Ako sretnete napuštenog ili izgubljenog psa, prvo što treba da uradite je da ga odvedete u najbližu veterinarsku stanicu, gde će mu očitati čip! U slučaju da pas nije čipovan ili je vlasnik nepoznat, kontaktirajte najbliže sklonište ili azil, a po potrebi i Udruženje za zaštitu životinja. Ono što možete odmah učiniti je psu ponuditi vodu i hranu.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPredstavljamo vam najčupavije i najdlakavije rase pasa
Sledeći tekstDostavljač pice se zaustavio da spasi psa jer je život bitniji od posla

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime