Naslovna VESTI PSI 8 stvari koji bi vam vaš pas rekao da ume da govori!

8 stvari koji bi vam vaš pas rekao da ume da govori!

0
8 stvari petface

Da li ste se nekada zapitali šta bi vam vaš ljubimac to sve rekao – da zna da govori? Američki stručnjaci kažu da je donekle moguće da “razgovaramo” sa psima, tako što ćemo ih bolje upoznati i razumeti njegove „skrivene signale”. Oni su zato napisali 8 psećih “tajni”, koje bi vam vaš pas poverio da zna da govori!

1. To što mašem repom ne znači da sam dobro raspoložen. Mi psi, znate, ponekad mašemo repom i kada smo iziritirani, ljuti ili uzrujani. Obrati pažnju na položaj mog repa. Kada mi je rep opušten i ide levo-desno, to je znak da sam srećan i da mi je drago što te vidim. Ali ako je moj rep visoko podignut, nekako ukočen i ne tako opušten prilikom mahanja, e onda je bolje da me se kloniš. Tada sam veoma uznemiren i uzrujan, i nisam za maženje.

2. Ne daj mi da mnogo jedem. Iako je svima poznata ona izreka „gladan kao pas”, ja zapravo i ne volim osećaj koji izaziva prejedanje, niti je višak kilograma dobar za moje zdravlje. Svaki kilogram viška povećava rizik od artritisa, bolesti srca, kancera… Stoga, ne daj mi da se prejedam i nauči da odoliš tužnom pogledu dok si za stolom, jer ja sam pravi mali glumac! Zapamti, sve ovo radiš da bih ja bio srećan, aktivan i zdrav, a samim tim i živeo duže.

8 stvari petface

3. Kada biraš krevet za mene, mooolim te, obrati pažnju na to kako spavam. Ako volim da se sklupčam i sav izuvijam, onda će mi goditi kružni krevetić, sa stranicama. Ali, ako se dok spavam ispružim koliko sam dugačak i ispravim sve četiri noge, onda će mi odgovarati krevetić (deblja prostirka, dušek) koji nema stranice. Takođe, možda ne znaš, ali većina pasa voli da ima svoje ćebence u koje će da se uvuče i ušuška dok spava.

4. Ja sam biće navike i volim rutinu i doslednost. Naročito kada je reč o treningu i vaspitavanju. Ne možeš me ponekad pustiti da se popnem na kauč, a onda nekad vikati na mene da siđem, jer ja ne razumem šta želiš od mene i kako da se ponašam. Takođe, ako se moje navike drastično i odjednom promene, odvedi me veterinaru, jer nagle promene u mom ponašanju ukazuju na neki zdravstveni problem.

5. Nisam ja nevaljao da bih tebe nervirao, već mi je dosadno. Ako lajem, skačem, rušim stvari po kući – dosadno mi je. Takođe, fali mi pažnja i nedostaješ mi. Ostavi taj računar ili telefon, povedi me u šetnju ili se igraj sa mnom.

8 stvari petface

6. I ne može ništa da zameni društvo ljudske porodice, pa me nemoj ostavljati samog u dvorištu i misliti da sam tako srećan. Sedeću i čekati da te ugledam, da se igramo, šetamo, mazimo, volimo… Dvorište je lepo ako u njemu boravimo zajedno.

7. Mi psi smo veoma pametne životinjke i uživamo u igrama verovatno više nego što ti misliš. Mnogo bismo cenili ako biste nam s vremena na vreme negde u kući sakrili omiljenu poslasticu, uživamo i u “kong” igračkama u kojima je skrivena hrana koju moramo da “iskopamo”, obožavamo pazl činije za hranu, jer se pomučimo za svaki zalogaj. Takođe, vodite nas na nova mesta jer volimo da istražujemo nove predele i upoznajemo nove ljude i pse.

8. I na kraju – kada sam već ostario – volim više da spavam, ali to nikako ne znači da mi je potrebno manje šetnji nego kad sam bio mlad. Možda ću samo sporije hodati dok sam napolju i teže silaziti niz stepenice. Takođe, iako sam u godinama, i dalje mogu da učim nove stvari. Igraj se sa mnom i zadaj mi mozgalice!

Voli me, to je na kraju svakog dana – NAJVAŽNIJA STAVKA! Jer, ja tebe volim 365 dana u godini, 24 sata!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.