Naslovna Komercijalna grupa MJ SVET BIOSPOTIX odgovara: Da li su krpelji aktivni zimi?

BIOSPOTIX odgovara: Da li su krpelji aktivni zimi?

0
aktivni petface

Krpelji su više aktivni tokom određenih perioda u godini, u zavisnosti od njihove vrste i oblasti u kojoj se javljaju. Kada govorimo o ovim napastima, proleće, leto i rana jesen mogu biti opasni po svakoga ko uživa u prirodi. Ali verovatno ste se nekada zapitali: da li ih ima i zimi? Ono što se dešava sa ovim „zlotvorima“ u zimskom periodu će vas možda iznenaditi.

aktivni petfaceMale krvopije preživljavaju zimu dovijajući se na različite načine i ne nestaju samo zato što je hladno. U zavisnosti od vrste i faze u njihovom životnom ciklusu, krpelji preživljavaju zimski period privremenom hibernacijom, to jest odlaskom u zimski san, ili kačenjem na „domaćina“.

Pročitajte još: BIOSPOTIX: 10 potpuno nepoznatih činjenica o buvama i krpeljima!

Ove napasti se kriju i u lišću koje se nalazi u pošumljenim oblastima koje naseljuju. Kada sneg padne, to lišće služi kao pokrivač „uspavanim“ krpeljima. A ukoliko imaju mekšu spoljašnju membranu, preživljavaju tako što se ukopavaju u razne šupljine gde im je toplije.

Neki krpelji čak i mogu da prežive temperature od oko 10 stepeni, ako zemlja nije mokra. Neke vrste tipično nisu aktivne na jesen i zimi, dok crnonogi krpelji (nosioci lajmske bolesti) ostaju aktivni sve dok je temperatura iznad temperature smrzavanja.

aktivni petface 3Takozvani zimski krpelj, koji se leže u kasno leto kako temperature postaju sve toplije, aktivan je tokom hladnijih meseci. Njegova jaja se izležu iz zemlje u avgustu i septembru, a larve traže domaćina između septembra i novebra. Ako imaju sreće i uspeju da nađu domaćina, držaće se za njegovu dlaku cele zime, u trenucima kada se ne hrane. Oni krpelji ove vrste koji ne uspeju da nađu domaćina, zimu neće ni preživeti.

Dakle, da zaključimo, krpelja ima zimi, a neki su i aktivni. Većina nije pretnja vašim ljubimcima, ali određene vrste mogu biti, zbog čega treba da obratite pažnju na svoje ljubimce čak i u hladnim periodima.

Pročitajte još: PAŽNJA: Krpelj je “online”!

Kako biste se osigurali da vaša kuca ne zakači neku od ovih napasti i kad je hladnije vreme, preporučujemo vam Bispotix ogrlicu protiv buva. Ova ogrlica će vašem najboljem prijatelju pružiti stalnu zaštitu od kožnih parazita u periodu od četiri meseca.

aktivni petfacePrirodan, efikasan i neškodljiv – Biospotix! 🙂

Prethodni tekstPODGORICA: Traga se za mladićem sa snimka – prvo doziva macu, pa je BRUTALNO ŠUTNE kao loptu!
Sledeći tekstMačka preživela tako što se tokom požara sakrila u šporet

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime