Naslovna VESTI PSI Evo još jednog dokaza da su psi vrlo slični nama – ljudima!

Evo još jednog dokaza da su psi vrlo slični nama – ljudima!

0
alergičan petface

On vas sve razume, samo što ne progovori. Često vam se čini da je vaš pas razuman koliko i čovek! Na tu temu, istraživali smo – da li i pas može biti bolestan i alergičan kao i čovek? I odgovor je DA, potpuno iste alergijske probleme može imati i vaš kućni ljubimac!

Kako da izbegnete alergije na žitarice kod pasa?

Alergije se kod pasa javljaju kao znak preosetljivosti organizma na različite materije sa kojima oni dolaze u kontakt. Uobičajena podela se vrši na inhalacione i kontaktne alergene, ali su sve češći i alregeni iz određenih namirnica. Najčešći inhalacioni alergeni su polen, grinje i kućna prašina – dakle materije koje se unose udisanjem.

alergičan petface

Kod kontaktnih alergena najprisutniji su trave, sredstva za pranje i održavanje higijene, ali i sintetički materijali.

ISTRAŽIVANJA POKAZALA: Kućne ljubimce muče alergije na polen!

Alergičnog psa, na hranu recimo, ćete najpre prepoznati po promenama na koži. Javiće se crvenilo kože, sitne bubuljice oko ušiju, očiju, po šapama i pod pazuhom, a naravno i intezivan svrab. Ukoliko su ove reakcije prisutne u dužem periodu, tj ukoliko pas konstantno unosi hranu koja izaziva preosetljivost, svrab postaje jači, češanje intezivnije, dolazi do stvaranja ranica na koži. To predstavlja izvrsnu podlogu za bujanje raznih bakterijskih infekcija koje mogu da dovedu do drugih, mnogo težih i opasnijih problema. Kao i kod ljudi i kod naših ljubimaca moguće je izvršiti proveru i testiranje na alergije, a nakon dobijanja rezultata alergija se leči.

alergičan petface

Psa ili mačku koji imaju neku alergiju, najbolje bi bilo držati podalje od opasnih alergena. Kako je to izuzetno teško, da ne kažemo skoro nemoguće, najbolji način je da se u uvedu promene u načinu života alergičnog ljubimca.

Iako su alergije kod ljubimaca veoma slične onima koje i mi razvijamo, generalni savet je da ne pokušavate sa kućnim lečenjem i upotrebom lekova za ljude. Ljubime kod kojih je koža oštećena usled alergijske reakcije treba kupati određenim šamponima. Njihovi sastojci smiruju, osvežavaju, hidratizuju i održavaju fiziološki integritet kože.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.