Naslovna PETOPEDIJA PSI Alergije kod pasa

Alergije kod pasa

1
alergije

Alergije su jedan od najčešćih i najupornijih zdravstvenih problema kućnih ljubimaca. Od kada su se dobro proučili mehanizmi pojave, simptomi i reakcije na materije koje izazivaju alergijske reakcije, više se primećuju ovi problemi kod pasa, iako oni postoje praktično oduvek.
Alergije kod pasa se javljaju kao znak preosetljivosti organizma na različite materije sa kojima oni dolaze u kontakt. Uobičajena podela se vrši na alergije koje su izazvane parazitima, bakterijama i gljivicama, one izazvane nekim alergenima iz vazduha i okoline, kontaktne alergije i alergije na neke sastojke hrane. Pored toga postoje i alergije izazvane drugim insektima kao što su komarci, pčele, pauci i sl.

Kod pasa se alergijske reakcije ispoljavaju na koži. Kijanje, suzenje očiju i gušenje je izrazito retko. Promene na koži mogu biti slabo primetne ali i veoma izražene koje prate masivno opadanje dlake i stvaranje velikih rana.

petopedija-alergije-pasa-2Kod alergija izazvanih parazitima najčešće su one koje izazivaju buve. Psi su u velikoj meri osetljivi na sastojke pljuvačke buve koja prodire u organizam tokom sisanja krvi koja predstavlja hranu ovim napasnicima. Alergijski dermatitis nastaje kao posledica češanja ljubica predela tela koje je ujedeno. Zbog učestalog češanja dolazi do povređivanja kože i naseljavanja bakterija što dodatno komplikuje situaciju. Najbolja preventiva za eliminaciju ovakve alergijske reakcije je redovna zaštita ljubimca od prisustva buva na telu i okolini. Pored ujeda buva, alergijsku reakciju mogu uzazvati i prisustvo demodexa, šugaraca ali i različitih gljivica. Međutim, u takvim slučajevima se više može govoriti o oboljenjima kože i dlake nego o klasičnim alergijskim reakcijama. Sve o alergijskim reakcijama na ujed buve saznajte u tekstu ALERGIJSKI DERMATITIS KOD PASA. 

petopedija-alergije-pasa-3
Alergo test na koži psa

Osetljivost na pojedine alergene iz vazduha i životne okoline izazivaju različite oblike atopijskih dermatitisa.  Na našim prostorima su zabeležene najčešće reakcije na različite vrste biljnih polena, kućnu prašinu, grinje, duvanski dim i sl. Kako bi se pouzdano utvrdilo na koju materiju je pas alergičan potrebno je izvršiti interdermalno testiranje ili specifičnu analizu uzorka krvi. Po utvrđivanju alergena, lečenje se obavlja procesom desenzibilizacije organizma kao i smanjenjem prisustva dotičnog alergena iz okoline ljubimca. Više o atopijskom dermatitisu pročitajte u tekstu ALERGIJSKI DERMATITIS KOD PASA

Verovatno najkomplikovanjije za dijagnozu su alergije izazvane hranom. Utvrđeno je da su naši psi najčešće alergični na proteine iz piletine i govedine, ali i na mnogobrojne aditive i konzervanse koji se nalaze u njihovoj hrani. U takvim situcaijama se pristupa eliminacionim dijetama upotrebom hipoalrgijskih medicinskih hrana u periodu od bar 10 nedelja. Po završetku dijagnostike i utvrđivanju na koji sastav hrane je pas osetljiv lečenje je veoma jednostavno i sastoji se u isključivanju tih namirnica iz ishrane. O ovim alergijama detaljnije se upoznajte u tekstu ALERGIJE NA HRANU KOD PASA.

Kontaktne alergijske reakcije nastaju prilkom kontakta ljubimca sa materijama koje se nalaze u njegovom okruženju. Najčešće su to hemijska sredstva za održavanje higijene, neadekvatni šamponi, deterdženti i sl.
Pored ovih alergija, beleže se i alergije na dugotrajnu upotrebu lekova kao i na neadekvatnu primenu lekova koji se daju bez nadzora i uputstva veterinara.
Imajući u vidu da je broj pasa kod kojih se javljaju alergijske reakcije sve veći, važno je savetovati se sa veterinarom i pridržavati se zdravih načela života ljubimca. Svaku promenu na dlaci i koži ili izmetu, treba ozbiljno shvatiti i što pre potražiti pomoć veterinara.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstAkvarijum nije ukras, već životni prostor njegovih stanovnika!
Sledeći tekstAnaplazmoza kod pasa

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime