Naslovna PETOPEDIJA PSI Aljaski malamut

Aljaski malamut

0
aljaski malamut petface

IME Aljaski malamut (Alascan malamute)
PREZIME špic
NADIMAK Mal ili Meli
VISINA ženka i mužjak od 58 do 71 cm
TEŽINA ženka i mužjak 32 do 43 kg
POREKLO SAD
BOJA od svetlo-sive do crne
ŽIVOTNI VEK 12-15 godina (uz odgovarajuću negu)
NARAV miroljubiv, nežan, rado se igra

Pripada jednoj od najstarijih populacija Aljaske. Nekadašnje ime – Malhmut, dobio je po eskimskom plemenu koje ga je pripitomilo. Veruje se da ova i slične arktičke rase vode poreklo od vukova. Zovu ih lokomotive severa jer su korišćeni kao vučne životinje za prevoz ogromnih tereta na velikim distancama stabilnim, ujednačenim korakom. Sve do pojave motornih sanki zaprege pasa su bile osnova saobraćaja i transporta na dalekom severu.

Izgled
Pas teškog kostura, dubokih grudi i snažnih ramena. Glava je široka, ali u proporciji sa telom. Oči su bademastog oblika i uvek braon boje. Gusta, gruba dlaka veoma je zbijena u predelu oko vrata, po plećkama i bedrima i prekriva masnu, gustu i vunastu poddlaku. Bela mrlja na čelu ili potiljku je veoma cenjena.

Karakter i nega
Njegova struktura pokazuje da to nije pas čija je osnovna karakteristika brzina, nego snaga i izdržljivost. Ljudi koji nameravaju da gaje aljaskog malamuta kao kućnog ljubimca se često prevare pošto ih fascinira slatko kuče koje liči na medvedića. Medjutim, kad poraste, ne znaju šta da rade sa ogromnim psom koji je prilično zahtevan. Nije to pitanje prostora i šetnje, već pažnje koju ovi psi zahtevaju da bi razvili svoje potencijale.
Aljaski malamut je čoporski, radni pas koji nikada neće biti sretan ako ga ostavite u uglu dvorišta da vam čuva kuću. Njegova čoporska priroda dolazi do izražaja u odnosu prema porodici u kojoj je. Ne laje i nema nikakvog mirisa, ali ume da “gundja” i da zavija kao pravi vuk. Pošto je inteligentan, vrlo brzo shvati šta se od njega traži, ali nikada neće desetak puta trčati da vam vrati lopticu u igri, poput retrivera. Medjutim, ako imate decu, videćete da malamut sa ogromnim elanom i nežnoću, bez obzira na veličinu i snagu, zadovoljno provodi sa njima beskrajno vreme u zajedničkim igrama, čak i ako je potpuno odrastao.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstIrski seter
Sledeći tekstBul terijer

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime