Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Američka oštrodlaka

Američka oštrodlaka

0
američka oštrodlaka petface

IME – Američka oštrodlaka
PREZIME – Kratkodlaka
NADIMAK
VELIČINA –  5kg do 8 kg
POREKLO – SAD
BOJA – Sve kombinacije boja
ŽIVOTNI VEK – oko 15 godina uz odgovarajuću negu
NARAV – inteligentna, živahna i istovremeno opuštena mačka koja voli da se mazi

Kada pomazite američku oštrodlaku mačku odmah primetite da se potpuno  razlikuje od drugih mačaka kovrdžave dlake, poput reks mačke koja ima mekano krzno. Za američku oštrodlaku mačku važi pravilo da joj je dlaka oštrija i od dlake oštrodlakog terijera. Još jedna zanimljivost u vezi ove mačke je da je reč o potpuno novoj rasi, koja  je nastala spontanom mutacijom i veoma je retka.

Izgled – Zaobljene glave sa visokim jagodičnim kostima, kao i velikim, svetlim okruglim očima, i prvenstveno čvrstom, oštrom i pomalo kvrdžavom dlakom izdvaja se među kratkodlakim mačkama.

Karakter i nega – Ukoliko ne volite previše buke u stanu, a želite kućnog ljubimca, umiljata američka oštrodlaka mačka je pravi ljubimac za vas. Uravnotežen temperament čini je prilagodljivom za porodice sa decom ili drugim ljubimcima. Ona će se veoma lako uklopiti u vaš dom i navike. Veoma inteligentna, nežna, mirna i društvena ispuniće svačiji san o dobrom ljubimcu. Izuzetno je prijateljski nastrojena i prema nepoznatim ljudima i prema životinjama, pa čak i psima. Podjednako vole da sede u krilu i da se maze, kao i da se igraju pored vas. Nemaju preveliku potrebu da izlaze iz stana, niti će to očekivati od vas da je stalno izvodite. Specifično krzno može biti delikatno za održavanje. Dlaka vrlo lako može da se ošteti i da dođe do opadanja usled nepravilnog četkanja ili stresa. Svakako je poželjno povremeno četkanje, samo se informišite dobro o održavanju krzna ove mačke pre nego što je uzmete. Takođe su sklone i kožnim alergijama.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstHimalajska mačka
Sledeći tekstEgzotična kratkodlaka mačka

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime