Naslovna VESTI PSI OPREZ: Antifriz za automobil može ubiti vašeg ljubimca!

OPREZ: Antifriz za automobil može ubiti vašeg ljubimca!

0
atifriz petface

Antifriz: Na prvu pomisao pas i vaš automobil nisu ni u kakvoj korelaciji, a kamoli da možete da zamislite da jedan po drugog predstavljaju opasnost. Moramo da vas razočaramo, jer automobil može naneti štetu po vašeg ljubimca. Ok, ne direktno, ali tečnost koja se u hladnim danima sipa u automobil i štiti ga od posledica niskih temperatura – direktan je neprijatelj vašem ljubimcu.

Iako vam sada zvuči poprilično suludo i skoro nezamislivo zabeleženi su slučajevi trovanja ljubimaca antifrizom. On im je jako dopadljiv zbog slatkog uskusa, prevashodno. Koliko je opasan po vašeg najboljeg četvoronožnog prijatelja govori i podatak da samo jedna kafena kašika koncentrovanog antifriza može biti smrtonosna doza za manjeg psa.

Pročitajte još:
ZIMA JE NA PRAGU: Da li Vaš pas ima toplu kućicu?

Ako vaš pas povraća, pospan je i nema sposobnost da hoda pravilno – velika je verovatnoća da je upravo “dograbio” i popio antifriz!

atifriz petface

Jedan od većih problema kod trovanja antifrizom je teško uspostavljanje dijagnoze, jer vlasnici nisu ni svesni da je njihov pas došao u kontakt sa ovom supstancom. Ukoliko se na vreme otkrije trovanje antifrizom izlečenje može biti veoma uspešno. U suprotnom, dolazi do oštećenja bubrega i drugih organa i smrtnost je velika.

Pročitajte još:
VIDEO posle koga ćete shvatiti da pas NIJE dobar poklon za Božić!

U svakom slučaju ono što je od ključne važnosti kod trovanja antifrizom je brza reakcija i naravno terapija!

Prva preventivna mera jeste držanje antifriza i sredstava na bazi etilen glikola van domašaja ljubimca ili još bolje pod ključem, kako ne bi postojala mogućnost da dođu u dodir sa njima. Sledeća mera je dodatna opreznost kada se pas kreće oko mesta gde je stajao automobil. Ne sme mu se dozvoliti nikakvo lickanje tečnosti koja se nalazi ispod automobila i van njegovih posudica za hranu i vodu. Ukoliko ipak dođe do kontakta ljubimca sa otrovnom supstancom pohitajte veterinaru.

Još jednom ponavljamo – brza reakcija mu može spasiti život!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSNEŽNA IDILA: 20 fenomenalnih fotografija ljubimaca u snegu!
Sledeći tekst5 novogodišnjih odluka u kojima vam mogu pomoći ljubimci!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime