Naslovna PETOPEDIJA PSI Argentinska doga

Argentinska doga

0
rase argentinski pas petface

IME                           ARGENTINSKI PAS
PREZIME                 Molosi tipa doga
NADIMAK                 Dogo argentino
VISINA                      mužjak i ženka 61-69  cm / 60 – 65 cm
TEŽINA                     mužjak i ženka 45 – 60 kg/ 38 – 45kg
POREKLO               Argentina
BOJA                        Potpuno bela
ŽIVOTNI VEK           10 -12 godina ( uz odgovarajuću negu )
NARAV                      Smiren i veseo, pas kojeg odlikuje izuzetna inteligencija

Argentinskog psa “stvorio” je dr Antonio Nores Martinez 1910. godine, a dobijena je ukrštanjem mastifa, nemačke doge, boksera, buldoga i pasa drugih rasa. Obdaren je izvrsnim njuhom, pa je u Argentini “zaposlen” kao policijski pas. Iako je na prvom mestu u ulozi čuvara i odbrambenog psa, odlično se snalazi i kao pas spasilac i pratilac slepih, ali je sposoban da obavlja najrazličitije poslove, uključujući i učešće u  borbama, zbog čega je i stvoren. Ipak, argentiski pas je takođe i kućni ljubimac, odan i umiljat i veoma cenjen u svojoj zemlji. Iako je po mnogima izgled ovog psa pomalo zastrašujući, zbog čega ga mnogi iz neznanja svrstavaju u potencijalno opasne pse, izuzetno su retki slučajevi napada na čoveka.

Izgled
Ovo je veoma krupan pas, široke glave i dubokih grudi, a karakteristična nabrana koža oko vrata svrstava ga u red borbenih pasa po čemu su prepoznaltjivi. Uši su postavljene visoko i poluuspravno, ali su uglavnom sečene. Potpuno je bele boje, sa izrazito crnom njuškom i crnim uglovima usana. Oči su široko otvorene, tamne boje, a oblik odaje utisak blagosti. Pogled mu je živahan i inteligentan.

Karakter i nega
Ovo je izuzetno inteligentnan i hrabar pas, otporan na bolesti, a koristi se i za lov na velike životinje. Argentinski pas je dobrodušna, ali izuzetno nepoverljiva životinja prema strancima i drugim psima, ali je iznad svega veran vlasniku, svom domu, a posebno deci. Ovo je jedan veseo, otvoren pas koji ne traži preteranu pažnju. Lako uči, ali ne reaguje dobro na kazne, pa ga treba trenirati pomoću nagrada i pohvala. Ovi psi su veoma  hrabri, temperamentni, izdržljivi, teritorijalni i svesni svoje snage. Upravo zbog toga imaju potrebu da dominiraju, što ponekad dovodi do ispoljavanja agresivnosti zbog čega je socijalizacija neophodna. Argentinski pas se može držati u stanu ako se dovoljno šeta, a može da živi i u dvorištu, dokle god je temperatura iznad nule. Najviše mu prijaju duge šetnje i džogiranje, tako da bi njegov idealan vlasnik bio sportski tip. Dlaka je kratka i lako se održava, a uz to se i malo linja.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstParaziti kod kunića
Sledeći tekstBrazilska fila

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime