Naslovna PETOPEDIJA PSI Avganistanski hrt

Avganistanski hrt

0
afganistanski hrt petface

IME AVGANISTANSKI HRT
PREZIME hrt
NADIMAK Taci
VISINA mužjak i ženka: 69 – 74 / oko 63 cm
TEŽINA mužjak i ženka: 26-34 / oko 23 kg
POREKLO AVGANISTAN
BOJA Sve boje su prihvaćene, ali bela nije dozvoljena na glavi
ŽIVOTNI VEK 10 – 12 godina ( uz odgovarajuću negu )
NARAV hrabar, neustrašiv, inteligentan i dostojanstven pas

Avganistanski hrt u svojoj rodnoj zemlji korišćen je za lov na leoparde, vukove i šakale zbog čega ga i danas smatraju hrabrim i neustrašivim psom. Prema legendi, jedna je od odabranih životinja koja se našla na Nojevoj barci. Povezuju ga sa salukijem, a njegovi preci došli su u Avganistan iz rodne Persije. Vremenom su dobili svoju prepoznatljivu, dugačku dlaku kako bi podnosili hladne zime i niske temperature. Avganistanski hrt je jedan od najpopularnijih pasa za izložbe, a od nedavno se koristi i u sportu, u  trkama avganistanskih hrtova.

Izgled
Ovaj pas prepoznatljiv je po svom uspravnom držanju i glavi koju dok sedi i hoda drži visoko podignutu. Na prvi pogled ostavlja utisak elegantnog psa, u čemu najveću ulogu igra dekorativna dlaka koja krasi celo telo. Lepo oblikovana glava sa malim ušima prekrivenim dlakom, dugačak vrat, kratka leđa koja odaju snagu i duge mišićave noge koje spretno koristi odaju snagu tela, upotpunjenu jakim karakterom.

Karakter i nega
Kada bi ovog psa trebalo opisati u pet reči, svakako bi se upotrebile sledeće: dostojanstvenost, ponositost, inteligencija, snaga i brzina. Avganistanski hrt poznat je po svojoj dobrodušnosti, blagoj naravi, ali i zaštitničkom karakteru. Izuzetan kao ljubimac u potpunosti je posvećen svom vlasniku i veran mu je do kraja. Iako je dobro društvo za decu, zadirkivanja mu nikako ne prijaju. Prepoznatljiv je po svojoj dugačkoj dlaci, pa mnogi vole da kažu da je to pas koji ima kosu. Svilenkasta je i umereno tanka, kraća na glavi i na leđima, a bujna na temenu, vratu, ušima, donjim delovima tela i na nogama. Zbog dužine i gustine neophodno je redovno češljanje i održavanje čistoće dlake, jer se lako prlja.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPosavski gonič
Sledeći tekstAljaski malamut

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime