Naslovna VESTI SJAJNO: U Lapovu, kod Kragujevca, se otvara prvi azil za konje u...

SJAJNO: U Lapovu, kod Kragujevca, se otvara prvi azil za konje u Srbiji!

2
azil za konje petface

Prvi azil za konje u Srbiji, ali i na Balkanu, biće otvoren ove nedelje, 30. avgusta, u mestu Lapovo nadomak Kragujevca.

Tim povodom kontaktirali smo Željka Iličića, koordinatora ovog (ne)svakidašnjeg azila:

– Spasili smo šest konja, ali kao nezvanična grupa, bez Udruženja, o svom trošku. Nije nam ni bila ideja da osnujemo azil za konje, to se nekako samo nametnulo kada smo krenuli da ih spasavamo. Ljudi su čuli, krenuli sa dojavama, molbama, informacijama i eto, kaže nam Željko.

azil za konje petface

Tako je krenulo, a kako kaže, nastavilo se spasavanjem još četiri konja kasnije.

– Cilj ovog azila je da omogući bolji život konjima koji bi, bez njega, pod raznim okolnostima završili svoj život krajnje nedolično i prerano. Od sutra ćemo imati 16 konja, različitih uzrasta. Neki od konja će biti i u školici jahanja za najmlađe, koju vodimo pri azilu. Sva sredstva koja se skupe idu u fond za održavanje konja. Većina njih će posle potpunog oporavka biti udomljena odgovornim vlasnicima, objasnio nam je Željko.

Uz najavu i dogovor, zainteresovanima će biti omoćena poseta u bilo koje vreme – kako preko nedelje, tako i vikendom! Kako nam kaže Željko, mogu da pomognu oko konja, ali nije obavezno!

azil za konje petface
Mama Aria i ždrebe Gwen

– Kao i svakom azilu, bilo kakva vrsta pomoći je uvek dobrodošla. Naravno, nastavljamo misiju spasavanja konja bilo gde, dodao je Željko!

Inače, ranije je najvaljeno da će azil za konje biti osnovan i u Podgorici, ali više detalja o njemu nismo mogli da pronađemo. Jedni što smo pronašli je da je ideju inicirala crnogorska nevladina organizacija „Green Home“, usled velikog broja poziva građana u kojima su upozoravali da te plemenite životinje umiru na ulicama i predstavljaju opasnost za sve.

Azil za konje „Staro Brdo“, Lapovo – prvi ovakve vrste u Srbiji – otvara se 30. avgusta u 10 časova, pa ukoliko ste slobodni – vidimo se tamo! 🙂

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNAJNOVIJA VEST: Pas uginuo na vrućini, kada se njegov vlasnik V. G. (28) odselio iz stana!
Sledeći tekstPokušali su da je siluju u Grčkoj, ali je u pomoć pritekao pas lutalica. Epilog – UDOMILA GA JE!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime