Naslovna VESTI PSI BANJA LUKA: Veliki broj napuštenih pasa – nedovoljno kapaciteta u azilu!

BANJA LUKA: Veliki broj napuštenih pasa – nedovoljno kapaciteta u azilu!

0

Banjalučke nadležne službe kubure sa smeštajnim kapacitetima za zbrinjavanje napuštenih pasa. Osim nedovoljno prostora, ne postoji sistemsko rešenje koje bi ovaj problem dugoročno rešilo.

Na veliki broj napuštenih pasa koji se u čoporima kreću gradom, danima se žale meštani banjalučkih naselja Borik, Obilićevo, Starčevice i Lazareva, kao i u blizini Zavoda „Dr Miroslav Zotović“ koji dnevno poseti i hiljadu pacijenata. Naime, napušteni psi su izgrizli pet automobila u Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića, što je uznemirilo građane.

Pročitajte još: VANJA: „Ovi napušteni psi su mi spasili život, molim vas neka ih neko udomi“!

U Gradskoj upravi Banja Luke tvrde da služba higijene reaguje na pozive građana, ali priznaju da su kapaciteti privremenog prihvatilišta popunjeni, odnosno nedovoljni da prime sve napuštene pse  u gradu. Takođe, problem je što nema uslova za smeštaj mačaka.

Naime, u azilu u Ramićima u proseku boravi 300 pasa koje služba higijene skloni sa ulice, a prema nekim procenama taj objekat projektovan je tek za smeštaj pedeset životinja.

banja-luka-petface
Foto: Ilustracija

Prihvatilište za životinje u Ramićima je privremeno sklonište pored gradske deponije. Grad je pre deset godina pokrenuo postupak izgradnje novog azila i odredio novu lokaciju u Motikama, ali sa radovima nije započeto ni dan danas.

banja-luka-petface
Foto: Ilustracija

Nadležni pak smatraju da je veliki broj pasa lutalica na području grada rezultat nesavesnih vlasnika koji napuštaju svoje ljubimce.

Pročitajte još: VANJA: „Ovi napušteni psi su mi spasili život, molim vas neka ih neko udomi“!

Sa druge strane, udruženja za zaštitu životinja iz ovog grada upozoravaju da osim nepostojanja adekvatne lokacije za zbrinjavanje napuštenih pasa, nema ni sistemskog rešenja problema.

IZVOR: blic.rs

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.