Naslovna VESTI MAČKE Nekoliko saveta kako da obradujete svoju macu BAŠ NA DAN MAČAKA!

Nekoliko saveta kako da obradujete svoju macu BAŠ NA DAN MAČAKA!

0
baš na dan mačaka petface

Mačke su bile naši prijatelji preko 9.500 godina, delile su sa nama dobro i zlo. Veoma su lekovite za čoveka, a studije su pokazale da suživot sa njima može poboljšati zdravlje i smanjiti fizičke odgovore na stres. Mačka može da pomogne osobama koji pate od anksioznosti, depresije i usamljenosti. Sve su ovo razlozi zbog kojih moramo na 8. avgust, dan mačaka da ih obradujemo nekim posebnim poklonom.

Biljka na dar

Ono što će svakako vašu mačku oduševiti je jedna biljka koja će kod nje izazvati radost, a vama neće uzeti mnogo novca.

Metvica (nepeta cataria) je biljka slična menti, bezopasna je za mačke, a one su prosto lude za njenim mirisom. Često je nazivaju i mačijom travom i sasvim je jednostavo gajiti tu biljku u vašem stanu.

baš na dan mačaka petface

Preporučuje se da se u rano proleće zasadi u veliku saksiju seme metvice i ona će cvetati sredinom leta. Uberite povremeno cvet i dajte mačetu da se igra, možete osušiti listove i cvetove i ušiti ih u plišanu igračku kojom se igra vaš ljubimac.

Nemojte mu davati previše da se igra sa cvetovima ili mirisnom igračkom da mu ne bi dosadila.

Ono što mačku privlači u ovoj biljci jeste sastojak nepetolaktone, za koji neka istraživanja kažu da sastoji hemikalije slične onima u urinu mačke.

Drvo za lomljenje kandži 

Mačke imaju potrebu da oštre kandže, jer im rastu isto kao i kod ljudi. U prirodi one to rade na različite načine, ali vi možete deo prirodnog okruženja ponuditi i vašoj mački u stanu. Uzmite grublje delove drveta, poželjno je sa korom na kojima bi se mačka mogla „oštriti“ i tako se čistiti starih naslaga noktiju.  Još bolja stvar bi bila kada biste napravili improvizovano stablo za mačku, naravno napravti ga bezbedno za mačku kako se ne bi ubola na neki ekser ili polizala lepak. Improvizacija drveta je dobra kako bi mačka u stanu mogla da se penje po nečemu i kako bi ostavila ostale elemente na miru.

baš na dan mačaka petface

Šta još uraditi da bi bila zadovoljna 

Napravite kolač za vašu macu od tune ili joj kupite zabavnu igračku s kojom bi mogla da se igra i zanima. Pružite svojoj mački prostor za zabavu, postavljanjem prepreka na nekom mestu u stanu ili kući koje će preskakati ili se sakrivati u njima. Redovno mačku četkajte od dlaka kako biste joj pomogli u ostranjivanju krzna koje sama odbacuje. Nikako joj nemojte davati hranu i vodu u istu posudu, uvek odvojeno, redovno čistite za njom i menjajte joj pesak u koji nuždi. Ako poslušate samo neki od ovih saveta vaša maca će se osećati srećnom i zadovoljnom. Tako ćete vratiti mački za sve dobro što nam ona pruža.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.