Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Bešika kod mačaka – upala, kamenje i ruptura bešike

Bešika kod mačaka – upala, kamenje i ruptura bešike

0
besika

Bešika je deo urinarnog trakta kod mačke. Usled genetskih predispozicija i različitih spoljnih faktora bešika je podložna raznim bolestima. Mačke kod kojih je bešika i ceo mokraćni sistem osetljiv su uglavnom ženke, kada se radi o upali ili cistama i mužjaci kada je u pitanju kamenje u bešici. Mačka najčešće pati od upale bešike ili cistitisa, od kamenja u bešici i rupture bešike.

Upala bešike
Upala bešike ili cistitis kod mačke može biti izazvan bakterijskim infekcijama ili drugim faktorima kao što je stres, neadekvatna ishrana i nedovoljan unos vode. Ženke su podložnije bakterijskoj infekciji iz anatomskih razloga, odnosno blizine anusa iz kojeg bakterije mogu da dospeju u urinarni trakt. Takođe je češća pojava da bešika strada kod starijih mačaka i da se upala javi kao posledica neke druge bolesti. Simptomi koji se javljaju usled upale su često mokrenje ili naprezanje pri mokrenju i pojava tragova krvi u mokraći. Dijagnoza se postavlja na osnovu laboratorijske analize urina, a terapija uključuje antibiotike. Osim upale, u bešici mogu da se stvore i vodene ili druge ciste usled stresa ili nekog virusa.

Kamen u bešici
Pod uticajem genetike, bakterija ili drugih faktora može doći do nastanka peska i kamena u bešici ili mokraćnim kanalima. Mokraća kod mačaka je normalno kisele ph vrednosti. Kada kiselost oslabi, stvara se bazna odnosno alkalna sredina pogodna za razvoj bakterija. Bakterije pospešuju baznost sredine i stvaraju se kristali. Kada koncentracija kristala postane tolika da više ne mogu da se rastvore u mokraći, dolazi do taloženja, nakupljanja i stvaranja kamenčića ili jednog većeg kamena. Kamenje se zbog svoje veličine zaglavi u mokraćnim kanalima što sprečava oticanje mokraće. Kanali kod mužjaka su uži, pa je zato i veća verovatnoća da će se ovaj problem manifestovati kod njih.

Bešika je, u slučaju zapušavanja kanala, prepuna mokraće koju mačka ne može da izbaci.

To je za mačku veoma bolno. Mačka počinje da pati od depresije, napreže se tokom pokušaja mokrenja, a može doći i do tragova krvi u mokraći. Pošto se bešika puni, trbuh postaje vidno uvećan. Dijagnoza se postavlja laboratorijskom analizom urina i rendgenskim snimkom ili ultrazvukom abdomena radi provere prisustva kamena u bešici. Ako kamen potpuno blokira prolaz mokraće, mora se obaviti hirurška intervencija, dok sitni kamenčići mogu da se razbiju kombinacijom lekova i adekvatne ishrane koji će povećati kiselost u bešici.

Rupture bešike
Osim infekcija i kamenja, bešika može da bude oštećena i na druge načine. U slučaju saobraćajne nezgode, udarca ili bilo koje druge vrste fizičke povrede, bešika može da se naduje, da se stvore hematomi ili može da pukne. U tom slučaju, hitan odlazak kod veterinara je neophodan.

Preventiva
Da bi se bešika zaštitila od bakterijskih infekcija, treba voditi računa o higijeni mačke i njene okoline. Ako je problem genetske prirode, adekvatna dijeta i periodične analize urina i nivoa kalcijuma u krvi mogu sprečiti novu pojavu infekcija ili kamenja. Pravilnom mediciranom ishranom i unosom sveže vode bogate mineralima, održaće se kisela vrednost ph urina i sprečiti razvoj bakterija. Takođe je bitno redukovati mački svakodnevni stres, jer se usled toga mogu javiti problemi kako sa urinarnim traktom, tako i sa drugim organima.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstToksoplazmoza – bolest opasna i po ljude!
Sledeći tekstFeretke su glodari – istina ili mit?!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime