Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Besnilo kod mačaka

Besnilo kod mačaka

0
besnilo
petopedija-besnilo-1
Mikroskopski prikaz Rabdo virusa

Besnilo je akutna virusna infekcija centralnog nervnog sistema. Ovo je najopasnija zoonoza i podjednako je opasna kako za životinje tako i ljude. Uzročnik bolesti je virus iz grupe Rabdo virusa, koji gledan pod svetlosnim mikroskopom ima oblik metka. Obično ga prenose divlje životinje uključujući tvorove, šakale i lisice. Virus se nalazi u pljuvačci i drugim telesnim tečnostima. Mačke najčešće dobijaju besnilo kada ih ugrize zaražena životinja, ili ako imaju otvorenu ranu koju zaražena životinja liže.Besnilo kod mačaka je mnogo opasnije i prisutno je čak i u urbanim sredinama. Opasnost leži zapravo u činjenici da su simptomi besnila kod mačaka prikriveni i dosta je teško primetiti ih u ranoj fazi. Ovo oboljenje je gotovo u 100% slučajeva smrtonosno.

SIMPTOMI
Infekcija i upala centralnog nervnog sistema je ta koja izaziva tipične simptome besnila. Mačka uglavnom pokazuje znake besnila oko četiri do osam sedmica pošto je zaražena. U početku može da postane vrlo nemirna, razdražena i moguće je da će da se izoluje na dug period. Zatim zapada u vrlo bolnu fazu telesnih grčeva, jaku agresivnost i moguću paralizu. Dalji simptomi su: padavica, grčevi i delirijum.

DIJAGNOZA I LEČENJE
Dijagnoza na živoj životinji nije moguća. Sumnja na besnilo se postavlja na osnovu simptoma koje pokazuje. Ljubimac koji je došao u sukob sa nekom drugom životinjom i pokazuje simptome besnila treba što je pre moguće da se izoluje i da bude na posmatranju od strane veterinara. Definitivna dijagnoza se postavlja post mortem, tj obdukcijom leša životinje pri čemu se virus nalazi u delu mozga koji se zove Amonov rog. Za besnilo nažalost nema leka, a najbolji tretman je preventiva.

PREVENTIVA
Preventiva protiv ove bolesti je zakonom obavezujuća za sve vlasnike mačaka. Prvi put, ljubimac mora da se vakciniše protiv besnila u uzrastu od 3 do 6 meseci. Posle toga zakon propisuje obaveznu godišnju vakcinaciju do kraja života. Iako postoje brojne predrasude koje se vezuju za vakcinaciju protiv besnila, kao što je ona da ova vakcina ima uticaj na rast i inteligenciju ljubimca, neophodno je redovno obavljati ovu procedure jer protiv ove bolesti nema leka. Smrt je sigurna, kako za zaraženu mačku, tako i za čoveka. Sve detaljne informacije o vakcinaciji mačke, možete sa znati OVDE.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstArtritis kod pasa
Sledeći tekstBolest “mokrog repa” kod hrčaka

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime