Naslovna VESTI PSI Besnilo može ubiti tvog ljubimca i zato – VAKCINIŠI GA!

Besnilo može ubiti tvog ljubimca i zato – VAKCINIŠI GA!

1
Besnilo petface

Besnilo je zarazna bolest centralnog nervnog sistema koja se UVEK završava smrću. Uzročnik besnila je virus koji se nalazi u nervnom tkivu i pljuvački zaražene životinje, a prenosi se ujedom od strane zaražene životinje.

Što se kućnih ljubimaca tiče, zakon je obavezao vlasnike da svoje pse vakcinišu jednom godišnje. Izuzetak predstavljaju psi ili mačke, koji su prvi put vakcinisani pre 6 meseci starosti, i u tom slučaju moraju se revakcinisati za 4 nedelje posle prve vakcine. Psi koji se koriste za lov moraju da se vakcinišu na svakih šest meseci.

Pročitajte još:
HEROJI POVREĐENIH: Hitna pomoć za životinje – spas za ljubimce!

Besnilo petface

Kod nas postoje dve vakcine – živa i mrtva. Danas se sve više primenjuje mrtva vakcina. Takođe, sam zakon propisuje korišćenje mrtve vakcine koja stvara solidan imunitet bez ikakavih propratnih reakcija. Prva vakcina protiv besnila može se dati već sa tri meseca starosti, ali program vakcinacije obično ostavlja ovu vakcinu za šesti mesec. U slučaju vladajuće epidemije besnila, vakcina se može administrirati i ranije.

Pročitajte još:
Da li je Srbiji potrebna policija za životinje?

Jedna od najvećih zabluda koja postoji kod vlasnika pasa je da vakcina protiv besnila usporava rast i da je ne treba davati dok pas ne navrši godinu dana, a druga – da pas menja boju očiju, iz kog razloga je opet ne treba davati.

Besnilo petface

U Srbiji danas ima besnila i do ovakve situacije su doveli baš ovakvi nesavesni vlasnici. Treba uvek imati na umu da je besnilo oboljenje koje je neizlečivo i od kog može da umre i čovek. 

Odgovorni vlasnici su oni koji misle na dobrobit, ne samo sebe, već i svog četvoronožnog prijatelja, i u obavezi su da zaštite kako sebe, tako i njih.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNestao haski, Boban. Vlasnik veruje da je i ukraden!
Sledeći tekstZA NASMEJAN DAN: Galerija životinja koje su izgubile bitku sa nameštajem!

1 KOMENTAR

  1. cao da vas pitam imam epanjol bretona zenku staru 8 meseci procitao sam ovde na sajtu pa mi bas nije jasno dali se treb vakcina protiv beznil dti kad navrsi godinu dana ili moze i pre toga dali je stetno dali usporava rast ili ne hvala za odgovor

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime