Naslovna VESTI BEZ PREDRASUDA: Šta kažete da pacov bude vaš kućni ljubimac?

BEZ PREDRASUDA: Šta kažete da pacov bude vaš kućni ljubimac?

2
zbez predrasuda petface

Verovatno će prva reakcija na samo spominjanje reči pacov izazvati u vama neprijatan osećaj. Da ne govorimo kakva će reakcija biti ako o pacovu pričamo kao o kućnom ljubimcu.

Međutim, ono što ne znate je da su pacovi veoma inteligentne životinje i umeju da uzvrate ljubav. Pacovi vole društvo i zato će vam biti veoma dobri ljubimci. Potrebno je samo da sklonite na trenutak predrasude i da se upoznate sa pacovima i sve će vam biti jasno.

zbez predrasuda petface

Pacovi su veoma aktivne životinje i potreban im je prostor da izvode svoje ludorije. Zbog svoje izuzetne inteligencije mogu se lako vaspitati i dresirati. Najveća mana ovih ljubimaca jeste kratak životni vek. Ako se odlučite za ovakvog ljubimca moraćete da se pomirite sa činjenicom da ćete se sa njim družiti svega 2 do 3 godine.

Pacovi vole da su uz svog vlasnika i da se igraju sa njim. Mazite ga po stomaku i desiće se nešto vama neverovatno. Pacovi predu kao i mačke. Kao što smo već rekli sapadaju u druželjubive životinje, što znači da ne bi bilo dobro da negujete samo jednog pacova. Neka ih bude makar dva. Pacovi se brzo razmnožavaju i ako biste negovali dva pacova različitog pola brzo biste dobili porodicu pacova sa kojom ne biste znali šta da radite.

SLATKIŠ: Silky je zbog bolesti izgubila krzno, završila je u azilu i dobila džemperić!

Pacov treba da ima prostran kavez, kako bi svoju potrebu za fizičkom aktivnošću mogao da zadovolji. Pošto spada u red glodara, bilo bi dobro da pacovu u kavez stavite neke predmete koje može da glođe. Takođe, dajte mu i igračke kako bi se sa njima mogao igrati. Pacovi vole da im odvojite vodu od hrane, pa im tako obezbedite različite posude za vodu i hranu. Postavite kavez na mirno, mesto bez buke i promaje. Pacovu su pluća najosetljivija, pa tako menjajte piljevinu na koju se skuplja prašina bar dva do tri puta nedeljno. Pacov ima potrebu da se sakrije negde, napravite mu kućicu u kavezu gde će moći da se skloni kada ima potrebu za to.

 

Pacovima nije potreban samo kavez, važno je da ga pustite jednom dnevno iz kaveza, makar na sat vremena. Pustite ga onda kada imate dovoljno vremena da motrite na njega da vam ne bi progrizao kablove ili nešto slično.

ZARAD BOTOKSA: Preko 100.000 životinja bude ubijeno u okrutnim testovima! (VIDEO)

Pacovi vole pažnju, a najlakše ćete se sprijateljiti sa pacovom ako ga budete nosili na ramenu.

Ishrana pacova je slična kao i ishrana drugih glodara. Hranite ga pšenicom, ječmom, pirinčem, hlebom ili suncokretovim semenkama. Jabuka, blitva, spanać i šargarepa će takođe odgovarati vašem ljubimcu. Slatkiši, agrumi i biljke iz porodice kelja se zabranjuju u njihovoj ishrani. Što se pića tiče, voda je najbolja za pacova.

zbez predrasuda petface

Ako je pacov uvek razdragan i širom otvorenih očiju istražuje okolinu to samo znači da je zdrav. Kada su mu oči na pola zatvorene i kada je manje aktivan trebalo bi ga odvesti veterinaru da ga pregleda. Naravno, ne paničite odmah, pacov je noćna životinja i ako danju drema i manje je aktivan to je zato što mu je to period za odmor.

Pacovi mogu da budu itekako dobar i zanimljiv izbor za kućnog ljubimca. Zabaviće vas i voleti. Zato, smanjite predrasude i pojačajte ljubav ka pacovima.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBEOGRAD: U 7 dana otrovano 10 pasa u Železniku – Veterina tvrdi da je samo 1 slučaj prijavljen!
Sledeći tekstSrpski košarkaš Micov: Ljubav prema psu Flokiju je ono što me pokreće i čini boljom osobom!

2 KOMENTARA

  1. Moja mama je kao mala imala pacova kao kućnog ljubimca i jako ga je volela i uvek govorila kako sve što čujemo o njima uglavnom nisu istine, da su jako inteligentni i velike maze 🙂

  2. Imam ih 13 komada (11 beba od 10 dana tek).
    To je najfantasticnija zivotinja koja postoji!
    I, izuzetno su cisti! ?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime