Naslovna VESTI MAČKE OPREZNO: Biljke koje ubijaju mace!

OPREZNO: Biljke koje ubijaju mace!

0
biljke koje ubijaju mace petface

Biljke koje ubijaju mace: Nova godina je idealno vreme da nekome ko vam je drag poklonite jedan cvet, jer ako je verovati ženama – “samo jedan cvet može da reši sve probleme”. 🙂 Međutim, koliko god dame volele cveće, činjenica je da su mnoge vrste biljaka naprosto nespojive sa našim kućnim ljubimcima, a naročito mačkama.

Pročitajte još: ISTRAŽIVANJA POKAZALA: Kućne ljubimce muče alergije na polen!

Možda će vas iznenaditi ovaj podatak ali, većina saksijskog cveća koje se nalazi u našim stanovima, jako je opasan po naše kućne ljubimice. Čak i suvo cveće, koje predstavlja fantastičnu dekoraciju u dnevnim sobama, može da bude opasno za naše mačke.

biljke koje ubijaju mace petface

Ono cveće koje se i najčešće sreće u našim domovima, poput difenbahije ili drveta života, predstavlja i “živu smrt” za naše mace. Pitate se šta je to tako neodoljivo u sobnim biljkama 🙂 One su naprosto neverovatan izvor zabave za mačke, zbog svog lišća, zemlje, ali i mirisa koji ljubimce privlači. Ove biljke prave mehaničke povrede u digestivnom traktu ljubimca, a neke deluju čak i kao otrovi kada se progutaju.

Iako se veruje da poklonjeni kaktus donosi sreću, razmislite ipak o tome ukoliko imate mačku u kući. Ukratko i taksativno OVE biljke nikako ne bi smele da se nađu u ustima vaše mezimice:

– biljka ricinusa
– difenbahija
– naprstak
– ljiljan (samo dva lista ljiljana dovode do smrti)
– imela
– listovi rabarbare
– ljuta kopriva
– sve vrste cvetnih lukovica
– filadendron
– azaleja
– božićna zvezda
– bršljan
– oleandar
– rododendron
– glicinija
– tisa

biljke koje ubijaju mace petface

Zbog svega navedenog veoma je bitno da osigurate svoje mace od opasnih biljaka. Najbolje bi bilo da biljke u kući svedete na minimum, jer simbolika cveća vam nimalo neće pomoći ukoliko ono završi u ustima vaše mačke.
Ukoliko ipak dođe do trovanja sobnim biljkama, dobro je da vlasnici znaju koju je vrstu njihov ljubimac konzumirao. To će u mnogome pomoći veterinarima u efikasnijoj reakciji i rešavanju nastalog problema.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.