Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Bolest šuga: Da li je bolest šuga isto što i šugarac?

Bolest šuga: Da li je bolest šuga isto što i šugarac?

0
suga

Bolest šuga je nesezonsko oboljenje koje se češće javlja kod pasa i mačaka koji se drže u lošim higijenskim uslovima. Bolest šuga je ektoparazitsko oboljenje kože, izazvano šugarcima, a u zavisnosti od uzročnika različitog je lokaliteta. Dakle odgovor na pitanje – da li je bolest šuga isto što i šugarac, odgovor je – NE! Šugu uzrokuju šugarci iz tri roda i to: Sarcoptes, Notoedres i Otodectes, pri čemu su najčešći uzročnici kod mačaka šugarci Otodectes, koji izazivaju šugu ušiju. Bolest šuga je rasprostranjena po celom svetu, a mogu da obole i ljudi (doduše retko). Vrlo se lako i brzo prenosi sa obolele mačke direktnim kontaktom ili kontaminiranim priborom ili opremom. Najčešće oboljevaju mačići i mlađe mačke, dok su starije negde ređe na “meti”. Najčešće su izložene i mačke koje u sebi imaju virus FIV-a.Bolest šuga: Da li je bolest šuga isto što i šugarac?SIMPTOMI
Bolest šuga se prepoznaje po prvim znacima, koji se javljaju uglavnom na glavi mačke, u smislu opadanja dlake, zadebljanja kože, intezivnog češanja, naročito na licu i oko ušiju.

Kako bolest šuga napreduje i ukoliko se ne tretira, širi se na vrat, a zatim i na čitavo telo.

Bolest šuga: Da li je bolest šuga isto što i šugarac?Svrab postaje intenzivniji preko noći i u zatvorenim i toplim prostorima. Na oštećenim mestima primećuju se crvenilo, čvorići, ogrebotine, kraste i nedostatak dlake. Može doći i do sistemskih poremećaja u vidu anemije i sekundarnih bakterijskih infekcija.

DIJAGNOZA I LEČENJE
Bolest šuga se dijagnostifikuje pregledom skarifikata kože. Međutim, dijagnozu šuge je ponekada jako teško postaviti na osnovu pregleda skarifikata, naročito ako bolest šuga dugo traje ili ako je maca već tretirana različitim šamponima, kupkama ili mastima. Zbog toga je vrlo važno da vlasnik veterinaru da što više podataka o trajanju oboljenja, o tome kakvu je terapiju do sada za svoga ljubimca koristio, da li vlasnik ima još neku životinju i da li su se kod druge životinje pojavili simptomi, da li su se kod vlasnika ili kod nekog drugog od ukućana pojavili kožni problemi…Terapija treba da započne što pre je moguće, čim se postavi dijagnoza ili sumnja na infestaciju šugarcima. Osnov terapije je kupanje obolelog ljubimca u rastvorima sredstava koje deluju na šugarce. Naročita pažnja mora da se obrati na predeo oko ušiju i očiju pacijenta.

Bolest šuga: Da li je bolest šuga isto što i šugarac?PREVENTIVA
Bolest šuga je direktno povezana sa higijenom prostora u kojem živi ljubimac. Upravo zato, kada govorimo o preventivi ove bolesti mislimo na kvalitetno održavanje čistoće prostora i redovan tretman odgovarajućim antiparazitnim sredstvima. Parazit može da živi u spoljašnjoj sredini do 21 dan, što je dosta dugačak period tako da treba tretirati  prostirke, ležajeve, smeštajni prostor, ali i samog ljubimca.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.