Naslovna PETOPEDIJA PSI BOLESTI JETRE KOD PASA: Nije redak slučaj da se uzrok bolesti jetre...

BOLESTI JETRE KOD PASA: Nije redak slučaj da se uzrok bolesti jetre uopšte ne utvrdi!

0
bolesti jetre kod pasa petface

Svi znamo da je jetra jedan od najvažnijih organa kod pasa. Naziva se i laboratorijom organizma u kojoj se prerađuju gotovo sve štetne materije. Ali, da li znamo šta to zaista znači? Evo nekoliko funkcija koje su izuzetno važne za zdravlje naših ljubimaca. Jetra ima ključnu ulogu u metabolizmu i razgradnji mnogih lekova omogućavajući organizmu da koristi samo one delove koji imaju terapijsko dejstvo. Ona detoksikuje krv i tako oslobađa telo od štetnih hemikalija i metabolita. Jetra nema samo prerađivačku ulogu već i proizvodi glukozu iz prekursora. Proizvodi holesterol i proteine kao što su faktori zgrušavanja krvi i albumin. Dakle, jetru treba održavati u dobroj kondiciji jer ima uticaj na celokupni organizam i zdravlje pasa. Nažalost, bolesti jetre kod pasa nisu retke, a evo najčešćih.

PROČITAJTE I:

JESTE LI DOVOLJNO DEBELI: Uporedite – ako se ljubimac ugoji 1 kilogram, koliko je to kod čoveka!

Infektivne bolesti

Neretko se događa da se osnovni uzrok bolesti jetre ne utvrdi. Ipak, postoji nekoliko agenasa za koje se pouzdano zna da uzrokuju uništenje hepatocita, tj ćelija koje sačinjavaju jetru. Leptospira je bakterija koja napada i ljude i pse, a izaziva leptospirozu. Adenovirus je odgovoran za pseći infektivni hepatitis koji je veoma čest kod nezaštićenih pasa. Za oba oboljenja, srećom postoje vakcine koje veoma uspešno štite ljubimce. Pored toga, sistemske gljivične infekcije kao što je histoplazmoza takođe mogu napasti jetru. Na kraju, tu su i neki unutrašnji paraziti koji mogu imati ozbiljan negativan uticaj na rad jetre.

bolesti jetre kod pasa petface

Trovanja

Vlasnici se često iznenade kada čuju šta je sve otrovno za njihove ljubimce, pogotovu od prirodnih materija koje se nalaze u zajedničkom okruženju. Mnoge biljke koje psi manje ili više rado grickaju mogu da utiču na otkazivanje raznih organa pa i jetre. Teška oštećenja nastaju i posle konzumacije otrovnih pečuraka. Akutno zatajenje jetre izaziva ksilitol – veštački zaslađivač koji se koristi u pekarskoj i konditorskoj industriji kao zamena za šećer. Istovremeno, mnogi drugi hemijski otrovi utiču na funkciju jetre pa i o tome treba voditi računa.

Simptomi bolesti jetre

Simptomi mogu biti specifični i nespecifični. Od specifičnih se najlakše prepoznaju „žutica“, tj. obojavanje beonjača i sluznica. Pored toga je prisutno nakupljanje tečnosti u abdomenu pa se tada odmah pristupa dijagnostičkim procedurama utvrđivanja problema sa jetrom. U nespecifične kliničke znake spadaju povraćanje, povećana žeđ i mokrenje, slab apetit, gubitak težine… Poremećene vrednosti koje se utvrde biohemijskom analizom krvi upućuju na dodatne procedure u koje spadaju ultrazvučni pregled abdomena i biopsija jetre.

Uticaj lekova

Prilikom primene farmakoterapije neophodno je voditi računa o uticaju sastojaka lekova na funkciju jetre. S obzirom da se metabolizam lekova obavlja najvećim delom u jetri, mnogi lekovi imaju negativan uticaj na funkciju ovog organa. Dugotrajne terapije prednizonom ili fenobarbitalom mogu da utiču na jetru pa je potrebno periodično raditi krvne analize kako bi se utvrdilo stanje jetre. Antibiotici, posebno tetraciklin, moraju se davati sa velikom dozom opreza kod pasa koji već imaju neki problem sa jetrom. Iako psi nisu osetljivi na acetaminofen (Tylenol) kao mačke, prevelika doza ovog leka dovodi do otkazivanja rada jetre.

bolesti jetre kod pasa petface

Kongenitalne bolesti

Ovo su oboljenja koja nastaju kao posledica genetske predispozicije ili u toku morfogeneze, dakle tokom razvoja fetusa. Obično su to strukturni defekti tkiva ili organa, a kod nekih rasa pasa je prisutan problem poznat kao portalni sistemski šant. Problem se odnosi na defekt koji dovodi do toga da krvni sudovi ne sprovode krv iz creva, želuca ili pankreasa u jetru. Time što zaobilaze ovaj organ, ne dolazi do prečešćavanja krvi. Kod ovih pasa dolazi do povišenog nivoa amonijaka koji se ne razgrađuje, a to dovodi do razvoja neuroloških problema. Ovaj problem je nešto češće prisutan kod jorkširskih terijera, minijaturnih šnaucera, mini pudli i irskih vučjih terijera. Rešenje problema se može sprovoditi farmakoterapijom ali češće se predlaže hirurško rešenje. Problem prekomernog skladištenja bakra je prisutan kod dobermana i labrador retrivera. Bakar se apsorbuje u intestinalnom traktu i sprovodi do jetre koja ga metaboliše. Psi koji imaju urođenu nesposobnost odgovarajuće obrade bakra imaju problem da se ovaj element nakuplja u jetri i oštećuje ćelije organa. To dovodi do smanjene funkcije pa na kraju dolazi do razvoja mnogih drugih problema. U dijagnostici ovog problema neophodno je obaviti biopsiju jetre.

Tumori

Metastaze tumora koji su primarno nastali u nekom drugom delu organizma su češći nego tumori koji se razvijaju u jetri. Ipak, kada se to desi oni se razvijaju u samoj jetri ili žučnom kanalu. Dobru podlogu za pojavu tumora čine paraziti i razni toksini. Kada govorimo o metastazama, one se javljaju od tumora koji su primarno nastali na plućima, pankreasu, mlečnim žlezdama, kostima ili slezini.

bolesti jetre kod pasa petface

Lečenje bolesti jetre kod pasa

Terapija zavisi od osnovnog uzroka oboljenja. Ukoliko se radi o oštećenju izazvanom nekim hemijskim sastojkom neophodno je odmah zaustaviti izlaganje psa ovim materijama. To podrazumeva i prestanak davanje lekova koji negativno utiču na rad jetre. Infekcije se leče antibioticima, lekovima protiv gljivica, antiparaziticima ili primenom simptomatske terapije ukoliko se radi o virusima. Neka oboljenja kao što je portalni sistemski šant ili tumori mogu se lečiti hirurškim putem. Jetra je čudesan organ koja ima sposobnost regeneracije. To znači da ukoliko se na vreme utvrdi pravi problem koji utiče na njen rad i sprovede odgovarajuća terapija, ona može u znatnoj meri da povrati svoju funkciju. Čak i ukoliko se odstrani deo jetre, preostali deo može da obavlja sve funkcije kao i pre intervencije. Međutim, pretpostavka za ovakav oporavak je pravovremena i tačna dijagnoza. Upravo su zbog toga godišnje laboratorijske analize krvi dragocene u ranom otkrivanju bolesti jetre.

petface viber

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstU igri je pas pao na dno bunara i posledice su MOGLE BITI FATALNE!
Sledeći tekstTUČE PSA U NOVOM SADU: Devojka tukla svog psa, štene na povocu skakalo i htelo da se igra! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime