Naslovna VESTI PSI Dečak Frenki boluje od retke bolesti pluća, pa su njegovi roditelji nabavili...

Dečak Frenki boluje od retke bolesti pluća, pa su njegovi roditelji nabavili psa koji će mu olakšati život!

0
bolesti petface

Mnogo puta smo pisali o tome koliko životinje pomažu deci oboleloj od teških bolesti. Svaki put smo fascinirani količinom ljubavi, podrške, saosećanja koje su četvoronožci u stanju da pruže najmlađima kako bi im pomogli da se što lakše izbore sa bolestima.

Pročitajte još: Labrador Jedi svakodnevno spašava život sedmogodišnjem dečaku!

bolesti petfaceDečaku Frenkiju je dijagnostifikovana NEHI, jako retka plućna bolest koja je prvi put klasifikovana i opisana tek 2005. godine. Deca koja boluju od ove bolesti imaju brzo i otežano disanje, kao i nizak nivo kiseonika u krvi. Kod Frenkija je ova bolest utvrđena kada je on imao samo 7 meseci, a on je jedino dete na Novom Zelandu koje boluje od NEHI.

Pročitajte još: Ovaj pas se ne razdvaja od autističnog dečaka, čak ni dok je mališan u bolnici!

bolesti petfaceInače, zbog poteškoća sa disanjem koje imaju sva deca obolela od NEHI, ona moraju stalno sa sobom nositi bocu sa kiseonikom. Frenkijevi roditelji, Nadia i Rajan Votson, bili su očajni zbog činjenice da će njihovom sinu svu slobodu sputavati ta boca koja ga istovremeno održava živim. Istražujući slučajeve ove bolesti, Frenkijeva majka Nadia je pronašla slučaj jedne devojčice iz Amerike kojoj je nošenje boce olakšavao niko drugi do jedan pas. Tako je ona došla na ideju da na isti način pomognu i Frenkiju.

bolesti petfaceNakon sjajne ideje dečakove mame, uskoro je usledila i realizacija. Naime, Udruženje terapijskih pasa Novog Zelanda porodici Votson i malenom Frenkiju donirali su štene labradudle, preslatkog mališana nazvanog Deluks. On će vremenom biti obučavan da nosi dečakovu bocu sa kiseonikom, od koje on neće smeti da se odvaja:

-To što će pas nositi cilindre sa kiseonikom znači da će naš sin moći da se igra slobodno. Cela porodica i ja prosto obožavamo Deluksa, jer je prosto neverovatno koliko saosećanja iz njega zrači. On je jedan divan pas.

Pročitajte još: Ženka Staforda, Leala, spasila dvogodišnjeg dečaka od utapanja u reci!

bolesti petfaceInače, ovo preslatko štene labradudle je trenutno na obuci i socijalizaciji gde se pod budnim okom stručnjaka priprema za ovu odgovornu funkciju koju će obavljati – da mališanu Frenkiju svakodnevno obezbeđuje kiseonik. Ova priprema će trajati još 18 meseci, a kada im se Deluks bude pridružio u domu, Frenki će imati 3 godine.

Ne zna se ko se više raduje ovom susretu, a iako ih je spojila bolest, verujemo da će ova dva preslatka mališana postati i najbolji prijatelji do kraja života.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.