Naslovna VESTI SVE ZAVISI OD ČOVEKA? Broj slonova u Keniji udvostručio se u poslednjih...

SVE ZAVISI OD ČOVEKA? Broj slonova u Keniji udvostručio se u poslednjih tridesetak godina!

0

Konačno neke lepe vesti za sve vrste životinja, koje su nažalost bile ugrožena zbog, ni manje ni više, nas ljudi i naših postupaka! Broj slonova u Keniji više se nego udvostručio u razdoblju od 1989. do 2018. zahvaljujući naporima u borbi protiv krivolovaca.

Kenija je imala 1989. samo 16.000 slonova, a taj je broj porastao na više od 34.000 u 2018, objavile su vlasti te zemlje. Legalni lov na slonove u Keniji je zabranjen 1973. godine, međutim, ni zabrana nije imala uticaja na sve one koji zarađuju na nesreći jadnih i nedužnih životinja.

DA NE POVERUJEŠ! Studenti u suzama zbog smrti ribe, oglasio se predsednik države (VIDEO)

– U proteklih nekoliko godina uspeli smo da ukrotimo krivolov u zemlji – rekao je tim povodom ministar turizma Nahib Balala novinarima prilikom posete nacionalnom parku Amboseli.

Ove su godine, prema državnim evidencijama, krivolovci ubili tek sedam slonova što predstavlja pad u odnosu na 34 ubijena 2019. i 80 ubijenih 2018. godine.

U nacionalnim parkovima u Keniji u toku je program obeležavanja slonova ogrlicama za praćenje, a mladi slonovi su počeli da dobijaju i imena.

U ŠTALI ZATEKAO UŽASAN PRIZOR: Krave se tresle od bolova, dve nisu preživele!

Kenija i druge zemlje supsaharske Afrike proteklih su godina suočene s porastom krivolova jer kriminalne grupe ubijaju ne samo slonove, nego i nosoroge, kako bi namirilie azijske apetite za slonovačom i rogovima koji se koriste u narodnoj medicini.

Godine 2016. kenijski predsednik Uhuru Kenijata učestvovao je u spaljivanju hiljade slonovskih kljova i rogova nosoroga uništavajući tako zalihe krijumčara koje su im mogle doneti milione.

SVE ZAVISI OD ČOVEKA? Broj slonova u Keniji udvostručio se u poslednjih tridesetak godina!

Tako je poslao poruku da se trgovina životinjskim delovima mora zaustaviti. Vlasti su uvele i strože kazne – dugotrajni zatvor i veće kazne za krivolovce i krijumčare.

Krivolov ugrožava i jedan od najvažnijih izvora prihoda za zemlju – turizam. Zemlja u 2020. i 2021. očekuje turistički pad od 80 do 90 odsto zbog pandemije koronavirusa.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

Izvor: Hina/Reuters

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.