Naslovna VESTI SVE ZAVISI OD ČOVEKA? Broj slonova u Keniji udvostručio se u poslednjih...

SVE ZAVISI OD ČOVEKA? Broj slonova u Keniji udvostručio se u poslednjih tridesetak godina!

0

Konačno neke lepe vesti za sve vrste životinja, koje su nažalost bile ugrožena zbog, ni manje ni više, nas ljudi i naših postupaka! Broj slonova u Keniji više se nego udvostručio u razdoblju od 1989. do 2018. zahvaljujući naporima u borbi protiv krivolovaca.

Kenija je imala 1989. samo 16.000 slonova, a taj je broj porastao na više od 34.000 u 2018, objavile su vlasti te zemlje. Legalni lov na slonove u Keniji je zabranjen 1973. godine, međutim, ni zabrana nije imala uticaja na sve one koji zarađuju na nesreći jadnih i nedužnih životinja.

DA NE POVERUJEŠ! Studenti u suzama zbog smrti ribe, oglasio se predsednik države (VIDEO)

– U proteklih nekoliko godina uspeli smo da ukrotimo krivolov u zemlji – rekao je tim povodom ministar turizma Nahib Balala novinarima prilikom posete nacionalnom parku Amboseli.

Ove su godine, prema državnim evidencijama, krivolovci ubili tek sedam slonova što predstavlja pad u odnosu na 34 ubijena 2019. i 80 ubijenih 2018. godine.

U nacionalnim parkovima u Keniji u toku je program obeležavanja slonova ogrlicama za praćenje, a mladi slonovi su počeli da dobijaju i imena.

U ŠTALI ZATEKAO UŽASAN PRIZOR: Krave se tresle od bolova, dve nisu preživele!

Kenija i druge zemlje supsaharske Afrike proteklih su godina suočene s porastom krivolova jer kriminalne grupe ubijaju ne samo slonove, nego i nosoroge, kako bi namirilie azijske apetite za slonovačom i rogovima koji se koriste u narodnoj medicini.

Godine 2016. kenijski predsednik Uhuru Kenijata učestvovao je u spaljivanju hiljade slonovskih kljova i rogova nosoroga uništavajući tako zalihe krijumčara koje su im mogle doneti milione.

Tako je poslao poruku da se trgovina životinjskim delovima mora zaustaviti. Vlasti su uvele i strože kazne – dugotrajni zatvor i veće kazne za krivolovce i krijumčare.

Krivolov ugrožava i jedan od najvažnijih izvora prihoda za zemlju – turizam. Zemlja u 2020. i 2021. očekuje turistički pad od 80 do 90 odsto zbog pandemije koronavirusa.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

Izvor: Hina/Reuters

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstOSVANULA SKANDALOZNA NAREDBA! Vlasnici kućnih ljubimaca moraju da koriste samo jedan lift!
Sledeći tekstNIJE BATINA IZ RAJA IZAŠLA! Pse treba odgajati BEZ FIZIČKOG KAŽNJAVANJA!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime