Naslovna GLODARI HRČAK Bronhitis kod hrčka

Bronhitis kod hrčka

0
bronhitis hrčak petface
petopedija-bronhitis-hrcaka-1
Hrčak sa otežanim disanjem

Bronhitis predstavlja zapaljenje sluzokože gornjih disajnih puteva. Najčešće je virusnog porekla. Češće se javlja u zimskom periodu. Bronhitis započinje otokom sluzokože i pojačanim stvaranjem sluzi. Ukoliko se bronhitis ne leči na vreme, može preći u upalu pluća.

Simptomi
Neki od simptoma koji mogu ukazivati na bronhitis kod hrčka su: kašalj, gubitak apetita, drhtanje. Javljaju se i pospanost i otežano disanje. Životinja se takođe otežano kreće, tj. tetura i otresa glavom kako bi se oslobodila nakupljene sluzi.

Dijagnoza i lečenje
Dijagnoza se postavlja na osnovu pregleda stetoskopom kod veterinara. Terapija podrazumeva davanje antibiotika. To je neophodno kako bi se sprečile sekundarne bakterijske infekcije. Ovaj tip infekcija vrlo je čest kod organizma oslabljenog virusom.

Preventiva
Hrčak uvek treba da boravi u toploj prostoriji i da bude zaštićen od hladnoće i promaje. Takođe bi trebalo povećati vlagu vazduha u prostoriji gde hrčak boravi. To je naročito preporučljivo u sezoni grejanja kada je vazduh suv. Kavez sa hrčkom ne treba držati blizu izvora hrane i vode.

Posle svakog rukovanja sa hrčkom treba oprati ruke. To je naročito bitno kod male dece. Hranilice, pojiilice i ostalu opremu iz kaveza treba redovno prati vrućom vodom i deterdžentom. Jednom nedeljno kavez treba dezinfikovati. U prodavnicama opreme za kućne ljubimce postoje posebna sredstva za ovu namenu.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBolesti kože kod hrčka
Sledeći tekstDermakomikoza – gljivice kod činčile

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime