Naslovna PETOPEDIJA PSI Bruceloza pasa: Temperatura, malaksalost, ovo možda ukazuje da vaš pas ima BRUCELOZU...

Bruceloza pasa: Temperatura, malaksalost, ovo možda ukazuje da vaš pas ima BRUCELOZU PASA!

0
bruceloza pasa petface

Bruceloza pasa je bolest koju izaziva bakterija brucella canis. Javlja i kod ljudi i kod životinja. Izazivaju je različite vrste bakterija iz roda Brucella. Spada u zoonoze, odnosno bolesti koje se prenose sa životinja na čoveka. Izuzetno je opasna i ima tendenciju brzog širenje te su neretke pandemije bruceloze. Za brucelozu važi da je hronična bolest i može trajati mesecima i godinama.  Kod ženki izaziva pobačaje u periodu od 45. do 50. dana gravidnosti. Kuja može da ošteni mrtve i avitalne štence koji uginu ubrzo nakon porođaja. Ako štenci prežive nakon porođaja, postaju inaparentni nosioci infekcije. Bolest se jos karakterise i orhitisom i epididimitisom kod mužijaka, upalom prostate, atrofijom testisa, skrotalnog dermatitisa, smanjenjem količine ejakulata, nezrelim spermatozoidima. Kod ljudi, oboljenje ima naziv Malteška groznica.

Saznajte: Zašto pas jede travu?

Simptomi

Glavni simptomi ovog oboljenja su letargija, nedostatak libida i uvećani limfni čvorovi. Ova infekcija kod negravidnih pasa može proći potpuno neopaženo i bez kliničkih simptoma bolesti. U prvim danima  bolesti javlja se povišena temperatura, malaksalost, artritis koji izaziva bolove u ektremitetima, otežano kretanje i promene neurološke prirode.

bruceloza pasa petface

Dijagnoza i lečenje

Utvrđivanje bruceloze  se vrši kliničkim pregledom i laboratorijskim putem, serološkim testovima.
Psi sa brucelozom moraju biti u izolaciji kako bi se svakodnevno pratio napredak i njihovo stanje. Lečenje se sprovodi antibioticima i izuzetno je skupo i neizvesno. Ukoliko imate više pasa u vašem domu i jednom je konstantovana bruceloza, odmah odvedite i ostale pse kod veterinara i stavite ih u karantin. Kao obavezna terapijska metoda sprovodi se kastracija mužjaka. Ovo je polno prenosiva bolest pa je kastracija i oblik preventive. Kod težih slučajeva, neophodno je obaviti eutanaziju.

Informišite se: Šta raditi ako se pas OTRUJE SA LEKOVIMA?

bruceloza pasa petface

Preventiva

Pored brojnih pokušaja da se razvije odgovarajuća vakcina, naučnici ostaju praznih ruku. Jedina prevencija koja ostaje je izolacija zaraženih pasa i testiranje pasa u odgajivačnicama. Takođe, ukoliko dođe do pobačaja kod skotnih kuja, prvi korak je testiranje na brucelozu, a prostor u kojem je boravila mora se dezinfikovati. Kada su mužjaci u pitanju, slabljenje libida, pojava testikularnih nepravilnosti i mala plodnost znaci su za uzbunu i odlazak kod veterinara da se odradi testiranje. Budite odgovoran vlasnik prema svojim i tuđim ljubimcima. Ne čekajte da bolest postane hronična.

bruceloza pasa petface

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBolest “mokrog repa” kod hrčaka
Sledeći tekstČipovanje mačaka

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime