Naslovna Komercijalna grupa MJ SVET Problemi sa bubrezima kod mačaka

Problemi sa bubrezima kod mačaka

0
bubrezima petface

Više od 30 odsto mačaka će imati probleme sa bubrezima u nekom trenutku svog života, a kako stare, mogućnost da se to i desi je sve veća. Do svoje 15. godine, više od polovine mačaka su pogođene nekom vrstom oboljenja bubrega.

bubrezima petfaceBubrezi imaju centralnu ulogu u brojnim bitnim procesima. Oni pomažu u kontroli krvnog pritiska i regulišu količinu hemijskog sastava tečnosti u krvotoku. Proizvode raznolike hormone i enzime i doprinose proizvodnji crvenih krvnih zrnaca. Takođe uklanjaju toksine iz krvotoka.

Bolesti bubrega kod mačaka

Kada bubrezi i njihov kompleksni sistem filterisanja prestanu da rade kako treba, toksični otpadi počinju da se skupljaju u krvotoku. Ako se ne održava dobar balans otpada, minerala i elektrolita, brojne komplikacije mogu da utiču i na druge organe.

Pročitajte još: TRAINER: Posebna linija namenjena psima koji imaju problema sa radom bubrega!

Nažalost, mačji bubrezi su podložni velikom broju stanja koji mogu da smanje rad bubrega i koji, ukoliko su ta stanja suviše jaka, mogu da izazovu bolesti i čak smrt. Hronično oboljenje bubrega je čest uzrok jačih bolesti, naročito kod starijih mačaka.

Rizik od bolesti bubrega može biti nasledan, a postoji dokaz i da su neke rase mačaka, kao što su persijske, himalajske i britanske kratkodlke, sklonije ovim oboljenjima.

bubrezima petfaceZnakovi i dijagnostifikovanje oboljenja bubrega

Mačke sa hroničnim oboljenjem bubrega ne pokazuju vidljive znake oboljenja bubrega rano, zbog čega rana dijagnoza može biti izazov. U kasnijim stadijumima, znakovi mogu biti pojačana žeđ, pojačano uriniranje, gubitak težine, smanjeni apetit, letagrija i u nekim slučajevima čak i povraćanje. Ukoliko se ovi znakovi pojave, obavezno je potražiti savet veterinara.

U slučaju da se sumnja na oboljenje bubrega, veterinar će obično uraditi kompletnu analizu krvi i urina iz čega će se dobiti više informacija o oštećenju bubrega i ustanoviće se koja infekcija bi mogla da dovede tog stanja, a zatim će se predložiti i lečenje.

Pročitajte još: Vreme je da ponovo razmislite o ishrani svoje mačke!

Lečenje oboljenja bubrega

Lečenje se ustanovljava na osnovu tipa poremećaja koje je izazvalo to stanje kod mačke. Lečenje hroničnog oboljenja bubrega, naročito u ranim fazama, fokusirano je na pokušaj usporavanja razvoja bolesti identifikovanjem uzroka i prepisivanjem određene terapije. Ono što dodatno može pomoći jesu izmene u ishrani. Postoje dokazi da mačke sa oboljenjem bubrega koje jedu posebno prilagođenu hranu, imaju manje problema i napada vezanih za ova oboljenja.

Sensirenal Adult brenda Personal Trainer odličan je izbor za odrasle mačke od jedne godine naviše, koje su sklone osetljivosti bubrega. Ovo je izbalansirana hrana koja sa svojim sastojcima može da obezbedi opšte dobro stanje vaše mačke.

bubrezima petfaceSmanjeni sadržaj proteina, fosfora i natrijuma, kao i efekat prirodnih antioksidanasa i omega 3 masnih kiselina pomažu očuvanju pravilnog funkcionisanja urinarnog sistema.

Prethodni tekstPančevci pokreću treću akciju: „Jedna kućica više – jedan život više”!
Sledeći tekstPRETUŽNA PRIČA: Prepoznao svoju pudlu Arčibalda među mrtvim psima, bačenim pored puta!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime