Naslovna PETOPEDIJA PSI Bul terijer

Bul terijer

4
rase bul terijer

IME BUL TERIJER – English bull-terrier
PREZIME terijeri
NADIMAK Buli, Gladijator

VISINA mužjak i ženka  55 cm / 50 cm ( proveri FCI standard )
TEŽINA od 20 do 35kg ( bilo bi dobro )
POREKLO Engleska
BOJA sasvim bela, šarena, crna, crvena, žućkasta
ŽIVOTNI VEK 10 – 12 godina ( uz odgovarajuću negu )
NARAV vrlo oštar, gotovo da ne oseća bol, voli decu

Oko 1830. godine, borbe između buldoga i bikova bile su toliko popularne u Engleskoj da su njihovi organizatori odlučili da naprave novog psa za borbu, koji bi bio jednako agresivan, ali okretniji od buldoga. Prvi bul terijeri, kažu, bili su vrlo slični stafordskim, ali je ukrštanjem dodata krv dalmatinskog psa i najverovatnije nekih drugih rasa. Mnogo truda u oplemenjivanje ovih pasa uložio je u 19. veku Džems Hinks iz Birmingema. On je izabrao belu boju i bul terijeri su od tada bili takvi sve do Drugog svetskog rata, kada su se pojavili i u drugim bojama.

Izgled
Jajast oblik glave bul terijera nije baš svakidašnji. Ima uspravne uši, a oči su male trogulastog oblika. Iako im je dlaka izvorno bele boje, danas postoje i u drugim koloritima, a najviše se cene šareni.

Karakteri i nega
Ako volite bul vrste, obožavaćete bul terijera. Uprkos strašnom izgledu i snazi, veoma je veran ljubimac, a ženke su izuzetno dobre sa decom. Ipak, ova rasa zbog svoje snage zahteva iskusnog vlasnika i pažljivu dresuru. Iako je tvrdoglav, pokorava se disciplini i uz dobru obuku može postati siguran, privržen i diskretan saputnik. Ako već imate psa u kući, nipošto mu nemojte izabrati bul terijera za društvo.
Ako im se pruži dovoljno mogućnosti za kretanje i vežbanje, bul terijeri će biti mirni u kući. Odličan način za vežbu je trčanje uz bicikl. U dobro vežbanje moraju biti uključene i šetnje, trčanja i igra bez uzice.
Bul terijeru je potrebna minimalna nega. Dovoljno je iščetkati ga gumenom četkom, kako bi se odstranila mrtva dlaka, a kompletno krzno održalo u dobrom stanju. Uz to, redovno mu čistite uši.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBokser
Sledeći tekstNemački ovčar

4 KOMENTARA

  1. Postovani kupili smo stene musko but tetijera star 4 meseca. Zivimo u stanu,imamo decu od 2 god. I 7 god. U velikom sam strahu i nikako nisam bila za ovu rasu,jer se jako plasim zbog dece. Kuca vrsi nuzdu po kuci,vise nego napolju. I to je dosta naporno za sve. Nemamo previse vremena za dresuru i setnje. Da like molim vas imate neki konkretan savet. U velikoj sam brizi i nedoumici.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime