Naslovna VESTI MAČKE DOKAZANO: Cigarete mogu ubiti mačku!

DOKAZANO: Cigarete mogu ubiti mačku!

0
Cigarete petface

Cigarete: O štetnosti duvanskog dima na nas ljude, skoro već da znamo sve. Ali, da li ste se ikada zapitali koliko duvanski dim šteti našim kućnim ljubimcima?

Najnovija istraživanja su pokazala da je zdravlje ljubimaca takođe ugroženo ovom ljudskom navikom. Naime, mačke koje su izložene takozvanom pasivnom pušenju imaju, u zavisnosti od uzrasta i nekih drugih faktora, dva puta veće šanse da obole.

Pročitajte još:
Otvorio džamiju za mačke sa ulica!

Baš kao i kod ljudi, mace koje su izložene duvanskom dimu podložnije su astmi, upali pluća i drugim virusnim infekcijama, a problem je veći zbog činjnice da mace dišu brže od ljudi!

Cigarete petface

Rezultati koji su dobijeni iz ovih istraživanja kažu da mačke koje žive u domaćinstvu sa vlasnikom koji puši Cigarete i to najmanje jednu kutiju dnevno, imaju tri puta veće šanse da obole od ozbiljnog limfoma, nego mačke koje žive sa vlasnikom nepušačem. Ako su izložene duvanskom dimu pet ili više godina, rizik se utrostručuje. Ako u kući žive čak dva pušača, mačka će imati četiri puta veće šanse da oboli od nekog oblika kancera.

Pročitajte još:
Zašto mačke plaču?

Osim od pasivnog pušenja, opasnost vreba i od opušaka. Znamo da su mace vrlo radoznale, a samo jedan progutani pikavac može usmrtiti mačku, smatraju stručnjaci. Ovo je zbog toga što su sastojci opuška – duvan, nikotin i toksične materije – i u najmanjim količinama vrlo opasne po mace!

Takođe, zbog samoodržavanja krzna lizanjem, macama su cigarete i te kako neprijatelji! Lizanjem, u svoj organizam mačke mogu uneti toksične supstance koje se zadržavaju na dlaci. Zbog višegodišnjeg unošenja malih količina katrana mačka može da oboli od raka usta i limfnih čvorova.

Saveti stručnjaka su da pušači ne pale Cigarete u prostorijama u kojima mačke borave, da često provetravaju stan i da pepeljare pune opušaka ostavljaju što dalje od radoznalih maca.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstZašto pas neprijatno miriše nakon šetnje po kiši?
Sledeći tekstKako je samo jedan “make over” spasio život psu Čarliju! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime