Naslovna VESTI PSI Upoznajte bolje vaše ljubimce: činjenice o čulu mirisa kod pasa

Upoznajte bolje vaše ljubimce: činjenice o čulu mirisa kod pasa

0
činjenice o čulu mirisa kod pasa petface

Da psi imaju izraženo čulo mirisa nije nepozananica ni onima koji nisu vlasnici ljubimaca ali postoje činjenice o čulu mirisa kod pasa sa kojima mnogi od nas nisu upoznati. Mi vam predstavljamo najinteresantnije.

činjenice o čulu mirisa kod pasa petface

Prosto je neverovatno, ali psi se zaista mogu pohvaliti izuzetno izraženim čulom mirisa, pa tako nas ne može iznenaditi kada čujemo da su nanjušili drogu, eksploziv, sumnjive osobe ili čak bolesti kod svojih vlasnika. Otuda i potreba da podrobnije objasnimo ovaj fenomen, pa vam stoga predstavljamo 9 interesatnih činjenica o čulu mirisa kod pasa:

  1. Da li ste se ikada zapitali koliko je čulo mirisa kod pasa izraženije nego kod ljudi?! Naučnici grubo procenjuju da je njuh kod pasa čak jači od 10.000 do 100.000 puta, nego kod ljudi.
  2. Ovaj fenomen se objašnjava većim brojem receptora koji detektuju prisustvo mirisa. Da bi vam približili, samo ćemo reći da na jedan receptor mirisa koji imaju ljudi, psi imaju 50.
  3. Iako svi psi imaju neuporedivo izraženije čulo mirisa nego ljudi, rase sa kratkim nosevima kao što je mops, imaju manje prostora da nanjuše bilo šta. Sa tim u vezi, interesantan je podatak da foks terijeri 147 miliona receptora, a nemački ovčari 225 miliona ovih receptora za njuh.
  4. Kada udahnemo, mi dišemo i osećamo kroz isti prostor za vazduh. Kod pasa to nije slučaj, jer se kod njih putem tkiva ove dve funkcije podvajaju na disanje i miris.
  5. Nekim rasama, među kojima su engleski psi tragači i baseti, uši olakšavaju da bolje osećaju mirise.Naime, kada njuškaju tlo, ovim rasama uši bukvalno padaju na zemlju, i na taj način mogu bolje da osećaju mirise.
  6. Pored toga što neuporedivo jače mogu osećati mirise, pse karakteriše i neverovatna fokusiranost na mirise. Naime, oni se mogu usredsrediti na jedan jedini miris, pored hiljada mirisa koje mogu osećati.
  7. Od pasa koji se nalaze pri vrhu „najosetljivijih“ svakako su engleski psi tragači sa oko 300 miliona receptora za mirisčinjenice o čulu mirisa kod pasa petface
  8. Nemojte misliti da vaš pas ignoriše mirise ukoliko ne njuška svojim nosem po tlu. Mnogi psi, među kojim se ističe nemački ovčar, mirise „prate“ preko vazduha. Tragovi, među kojima je ljudski, psi mogu pratiti i iz zemlje i iz vazduha.
  9. Na kraju, moramo pomenuti i značaj vlage za bolje mirisanje okoline. Naime, oslobađanje tečnosti iz žlezda, odnosno svakodnevnim rečnikom, „slinavost“ kod pasa, njima samo pomaže da bolje osećaju svet oko sebe.

činjenice o čulu mirisa kod pasa petface

Nadamo se ste naučili nešto novo i da će vam ove interesantne činjenice proći kroz glavu sledeći put kad pomislite da sakrijete poslasticu od vašeg ljubimca.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstGLAMUR I HEDONIZAM: Na kućne ljubimce ne štede ni dinara!
Sledeći tekstKAKAV TANDEM: pas i beba dremaju (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime