Naslovna VESTI Sruši predrasude i ČIPUJ svog ljubimca!

Sruši predrasude i ČIPUJ svog ljubimca!

0
Čipovanje petface

Čipovanje ljubimaca je do sada najbezbednija i najbezbolnija  varijanta obeležavanja životinje – pre svega pasa i mačaka.

Pitate se zašto čipovati ljubimca? Ovaj proces je dragocen kod nalaženja izgubljenih životinja i njihovog vraćanja vlasniku, ali je takođe važan i u svim drugim situacijama kada se životinje kreće van svog doma: izložbe,  sajmovi, takmičenja I putovanja uopšte.

Pročitajte još:
SJAJNE VESTI: U akciji udomljavanja, nove domove pronašlo pet pasa! (FOTO)

Svaki registrovani pas ima svoj individualni broj i oznaku. To je njegova lična karta i u nju se unose podaci u smislu imena, datuma rođenja i pola životinje, vakcinaciji protiv besnila kao i podaci o vlasniku.

Čipovanje se vrši tokom trećeg meseca života, što je zakonski propisano, a u slučaju da to nije urađeno u tom periodu, može se izvršiti u bilo kojem životnom dobu. Ugradnja mikročipa je skoro bezbolna metoda i ne razlikuje mnogo od davanja injekcije. Čip je veličine zrna pirinča i ubacuje se pod kožu sa leve strane vrata psa ili mace.

Čipovanje petface

Mikročip je bitan faktor u kontroli populacije pasa lutalica, jer na taj način može da se otkrije i kazni svaki nesavesni vlasnik koji pušta psa bez nadzora ili čak pokuša da ga otuđi.

Pročitajte još:
DA LI STE ZNALI: Mačke menjaju boju očiju!

Zablude i na ovu temu, razume se, postoje! Tako je veoma prisutan mit da čip nije fiksiran, da se kreće kroz krvotok, ili da je samo Čipovanje jako bolan za pse i mačke. Postoje međutim i drugi razlozi neprihvatanja metode mikročipovanja od kojih su svakako najzanimljiviji strah da će životinjama biti narušena privatnost i da će njihove ljubimce pratiti „u šapu“.

Neka nagađanja o tome da čip izaziva različite zdravstvene problem kod životinja nisu ni blizu dokazanih.

Za svakog vlasnika ljubimca je najočigledniji razlog za identifikaciju, situacija u kojoj mu je ljubimac nestao, bilo da se izgubio ili da je ukraden.

Postoje, međutim, i druge prilike u kojima vam je neophodno identifikovanje vašeg ljubimca. Ovde ćemo naglastiti da ukoliko se odlučite na zajedničko putovanje u inostranstvo, mikročip će biti nosilac osnovnih podataka za pasoš vašeg ljubimca.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.