Naslovna VESTI PSI OD BEOGRADA DO KRFA: Jedan čovek i njegov verni pas koračaju za...

OD BEOGRADA DO KRFA: Jedan čovek i njegov verni pas koračaju za živote bolesne dece

3
čovek i njegov verni pas petface

čovek i njegov verni pas: Verujemo da su sada svi čuli za ovog neustrašivog čoveka i njegovog vernog psa. Oni su se pre ravno mesec dana otisnuli u pravu pustolovinu, podstaknuti najplemenitijom namerom – da pomognu deci oboleloj od raka.
Da podsetimo, pre tačno mesec zvanično je otpočela humaniarna akcija „ Hodom za njihov život“. Ideja akcije je da se prikupi što veća suma novca za kupovinu infuzomata, koja će biti iskorišćena za kupovinu infuzomata, koji će biti prosleđeni Dečijem odeljenju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije u Beogradu.

Pročitajte još: Podržimo ovu humanu akciju: “Hodom za njihov život”

Ono što je za ovu priču neobično je što su u nju uključeni i jedan posebni čovek i njegov verni pas. Oni su kada je akcija započela prvog septembra, krenuli iz Beograda ka Krfu i to ni manje ni više – nego pešice. U pitanju su Mark Keating i njegov labrador Pajo, a oni koračaju putanjom kojom se povlačila srpka vojska sa izbeglicama u Prvom svetskom ratu. Inspiraciju za ovo nesvakidašnje putovanje, Mark je dobio iz svoje porodice:

Nadahnuće za ovu dobrotvornu akciju sam dobio od dva izuzetna čoveka iz moje porodice. Jedan je moj pradeda, a drugi je deda moje supruge iz Srbije. Njihova zajednička priča počinje pre tačno 100 godina, kada su i oni morali da koračaju za svoje živote, tokom Prvog svetskog rata, boreći se na istoj strani protiv Bugarskih i Austro-ugarskih snaga. Obojica su imali neverovatnu sreću da prežive. Dobrosav Petrović je sa srpskim izbeglicama 1915. godine prepešačio albanske vrleti a potom se na Krfu priključio Srpskoj vojsci i učestvovao u borbama za oslobođenje Srbije. U tim borbama je učestvovao i moj pradeda Tomas Frederik Von kao pripadnik Irskog bataljona.

Na ovaj način, ovaj hrabri Irac, želi i da oda počast svim tim ljudima koji su se po ciči zimi povlačili pred naletom neprijatelja. Simbolično, akcija je započela u godini kada se obeležava stogodišnjica od Albanske golgote. Ideja akcije “Hodom za njihov život” je da se što više ljudi priključi, kako bi pomogli onima koji se bore za život – bolesnoj deci.

čovek i njegov verni pas petface

Od kada se nalaze na putu, ovaj humani čovek i njegov pas, prevalili su put od preko 500 kilometara, a krećući se preko Lajkovca, Valjeva, Bajine Bašte i Tare, stigli do Crne Gore. Na tom putu su se borili sa vrućinama i kišom, muvama i komarcima, spavali su u šatoru, osvajali planinske vrhove.

Pročitajte još: KORAK, PO KORAK BLIŽE CILJU: Mark i Pajo na Tari

Usput su sreli mnogo divnih i plemenitih ljudi, koji su ih darovali hranom i smeštajem, a pre svega lepim rečima. Na taj način, lokalno stanovništvo iz svih mesta kroz koja su Mark i Pajo prošli, bili su veliki “vetar u leđa” našim herojima da istraju.

Kada su u pitanju ovaj čovek i njegov verni pas, mi ćemo i dalje pomno pratiti svaki njihov korak. I dalje ih čeka mnogo iskušenja i pređenih kilometara, na putu do Krfa i nazad. Da njihov napor ne bi bio uzaludan, neophodno je da se uključi što veći broj ljudi, a na sledećem linku saznajte kako možete pomoći:

Kako da se uključite u akciju “Hodom za njhov život”?

 

 

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstItan (4): “Posvećeno lošim ljudima koji su ukrali Fern. Može li ona doći kući sada, molim vas. Nedostaje mi“
Sledeći tekstSREĆA JE U MALIM STVARIMA: Pas drži konopac, dok ga dečaci preskaču! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime