Naslovna VESTI PSI DA LI SU PSI VLASNIŠTVO: pas na ulici nakon smrti vlasnice?! (VIDEO)

DA LI SU PSI VLASNIŠTVO: pas na ulici nakon smrti vlasnice?! (VIDEO)

0
psi su imovina

Iako su većini vlasnika kućnih ljubimaca oni članovi porodice i bića o kojima često brinu koliko i o deci, činjenica je da mnogi zakoni, pa i naš zakon u Srbiji, kućne ljubimce prepoznaje i definiše kao pokretnu imovinu. Da, znamo da ovo zvuči surovo, ali činjenično stanje je upravo takvo. Kao pokretna imovina psi vlasnicima mogu biti oduzeti u slučaju zaplena i prodati dalje radi naplate, sa jedne strane. Sa druge strane, kućni ljubimci u ovakvom statusu potpadaju pod nasledno i porodično pravo.

Šta to znači? U slučaju brakorazvodnih parnica kućni ljubimci mogu biti deo zajedničke imovine supružnika. Tokom brakorazvodne parnice sud odlučuje o tome ko dobija vlasništvo nad ljubimcem, prolaženjem kroz standardnu pravnu proceduru, koja se ne razlikuje od procedure za bilo koju drugu vrstu imovine. Pravni fond za odbranu životinja predlaže da sudovi temelje svoje odluke na informacijama o tome koliku pažnju je svaka od strana u razvodu posvetila ljubimcu (hrana, sklonište, osnovna higijena, zdravstvena nega, vežbanje, šišanje), ko vodi ljubimca kod veterinara, ko ima bolju finansijsku situaciju i slično, navodi se na sajtu Orca.rs

psi su imovina

U slučaju smrti vlasnika, a ukoliko je pas čipovan na vlasnikovo ime, kućnog ljubimca nasleđuju srodnici u prvoj liniji srodstva ili ga preuzimaju srodnici koji mogu da brinu o životinji. Upravo ovakav slučaj desio se nakon smrti neimenovane vlasnice psa iz Beograda, koja pre nego što je preminula nije navela kome ostavlja svog psa. Desilo se da su psa preuzeli rođaci, koji očigledno ne žele da brinu o kućnom ljubimcu.

LAKU NOĆ BOBO: Nije izdržala, borila se, ali nije uspela u BORBI ZA ŽIVOT!

UŽAS NA PEŠTERU – Ubijen pas bezdušno bačen pored puta (Video)

Naime, pas po imenu Lav je završio na ulicama Pančeva, nakon što je izbačen od strane rođaka preminule devojke pod izgovorom da “neće da se mazi”. Tužan i sam, Lav živi sada na ulici, u okolini jedne od fabrika južne zone u Pančevu, a navikao je na kućne uslove. Iz tog razloga, udruženje “Napuštene životinje Pančevo” traži za ovog psića novi dom i naravno nove ljude, koji će napokon da mu pruže ne samo na šta je on navikao, već i više od toga. Niko ne zaslužuje ovakvu sudbinu, naročito posle tako velikog gubitka, kao što je to u slučaju divnog psa Lava. Ne dozovlite da Lav i dalje bude tužan. Njegovom divnom srcu potrebno je mnogo više!

Petface Viber zajednica

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta bez prethodne saglasnosti autora.
Autor: Petface.net, Foto: Napuštene životinje Pančevo

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSPAŠENO 238 MAČAKA: Došao da pokupi stanarinu i doživeo šok. (Video)
Sledeći tekstU POSLEDNJI ČAS: Spasli „BAMBIJA“ iz ŠUMSKOG POŽARA (Video)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime