Naslovna VESTI DA LI ZNATE: Šta je zajedničko konju i psu? (VIDEO)

DA LI ZNATE: Šta je zajedničko konju i psu? (VIDEO)

0
da li znate, petface
Foto: ilustracija

Kada bi vas neko pitao šta je zajedničko konju i psu, šta biste rekli? Možda ovako nešto niste očekivali, ali ove dve vrlo različite vrste životinja imaju iste izraze lica dok se zabavljaju!

Znamo kako izgleda poziv psa na igru: on se klanja prednjim nogama i maše repom pozivajući drugog psa da se igraju, zatim se jure, skaču, rvu usklađujući poteze i sve to često sa izrazima lica koje tumačimo kao osmeh.

NEDOPUSTIVO: Tekst iz čitanke uči decu da je normalno izbaciti ljubimca na ulicu!

Naučnici govore o time da se psi i konji igraju na sličan način – sa otvorenim ustima i sličnim ponašanjem pri igranju.

Ono što je zanimljivo je to da su ove dve vrste zapravo grabljivac i plen, pa je zbog toga naučnicima bilo čudno što ove dve životinje dele zajednički jezik igre. Ipak, zahvaljujući vekovima pripitomljavanja, konji i psi danas mirno žive, često i zajedno.

Profesorka Elizabeta Palađi sa Univerziteta u Pizi dala je zadatak studentima da na Youtubu pronađu što više videa igre psa i konja, a onda su pristupili analizi. Naročito ih je zanimala mimikrija lica među ovim životinjama tokom igre.

ŽIVOT U MUKAMA: Pas iz Pirota živi u stravičnim uslovima!

Rezultati ovog istraživanja su pokazivali da ove dve životinje tokom igre izgledaju kao u ogledalu i da njihovi stilovi igre nemaju značajnih razlika – skaču, guraju se, jure, valjaju se po zemlju… ali ono što je skoro svima bilo zajedničko je to da su imali opušteno otvorena usta.

Ono što nedostaje ovim snimcima, pa samim tim i studiji je to kako je igra počela, ali svakako pokazuju da je i te kako moguće da životinje zanemare svoje instikte i bar na trenutak se zabave.

Petface Viber zajednica

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKRAĐA U ZEMUNU: nestao teretni bicikl za razvoz hrane uličnim psima!
Sledeći tekstE, TO SE ZOVE SOCIJALNO DISTANCIRANJE

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime