Naslovna VESTI MAČKE DA LI ZNATE: Šta to znači „okupati mačku na suvo”?

DA LI ZNATE: Šta to znači „okupati mačku na suvo”?

0
suvo kupanje macaka petface

Sve je već dobro poznato – mace nisu ljubitelji vode, pa samim tim ni kupanja; one su jedne od najvećih čistunica i najviše vole same da se uređuju. Međutim, mišljenje veterinara je da u održavanju njihove higijene moramo ponekad umešati prste. Savetuju da se prvo kupanje mačeta ne praktikuje pre drugog meseca, a idealno vreme je posle trećeg meseca života.

Ono što opterećuje sve vlasnike jeste i učestalost i način kupanja. Kada jednom počnete sa ovom rutinom, nije uvek jednostavno održavati ritam, ali je poželjno da se ova procedura odvija jednom mesečno. Međutim, važno je da znate i da za neke mace kupanje uopšte nije preporučljivo, jer im krzno postaje suvo i lomljivo, a nastaju i problemi sa kožom. Da biste bili sigurni da vasa maca ne pripada ovoj grupi maca, obavezno se posavetujte sa veterinarom i rešite tu dilemu pre nego što se upustite u vodenu avanturu.

Međutim, šta ako je ljubimicu jednostavno nemoguće okupati „na klasičan način” ili možda postoji i neki zdravstveni razlog zbog kojeg ne smeju da se kvase? Na sreću, za ovaj problem postoji rešenje koje podrazumeva adekvatnu higijenu. U pitanju je takozvano SUVO KUPANJE, odnosno kupanje ljubimaca preparatima za suvo pranje. To su šamponi u vidu pudera sa blagom formulom za čišćenje dlake vaše mace. Kada se odlučite za ovu varijantu ili je ona iz nekog razloga jedina moguća opcija za vašu ljubimicu, sve što vam treba je navedeni preparat, mekani peškir i čvrsta četka.

Da biste okupali svoju ljubimicu „na suvo”, jednostavno nanesite preparat na njenu dlaku i ostavite da deluje nekih 10-ak minuta. Preparat će za to vreme pokupiti prljavštinu i ukloniti nečistoće sa kože i dlake, a kada na satu prođe predviđenih 10 minuta, vreme je da je i definitivno očistite. Uzmite pripremljeni peškir i doobro je istrljajte – od glave sve do repa! Nakon toga preostaje još samo da iščetkate vašu mezimicu, čime ćete ukloniti mrtvu dlaku i vratiti joj sjaj.

Suvo kupanje je prijatnije iskustvo za mačke, jer mnoge od njih kupanje vodom doživljavaju stresnim. Međutim, ukoliko se opredelite za ovaj „brzi vid kupanja” ne zaboravite na potrebu da je nekada okupate i vodom i šamponima namenjenim njoj, u čemu ćemo vam mi vrlo rado pomoći. Sigurni smo da ne želite da svoju macu vidite uprljane i ućebale dlake, zar ne?

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNOVA INICIJATIVA BEOGRAĐANA: “Tržni centri, postanite pet friendly”!
Sledeći tekstVRLO DIRLJIVO: Nakon 17 godina, režiser se oprostio od svog najboljeg prijatelja – psa Moldera!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime