Naslovna VESTI PSI DA LI ZNATE: Koliko je sna dnevno potrebno vašem psu?

DA LI ZNATE: Koliko je sna dnevno potrebno vašem psu?

0
da li znate petface

Da li ste ljubomorni na vašeg psa koliko dugo može da spava? Da li ste se ikada zapitali da li nešto sanja kada se pomera u snu? Koliko je sna dovoljno vašem psu – to je često pitanje koje muči vlasnike.

Za razliku od ljudi koji su veći deo dana budni, a spavaju noću i dovoljan im je san u proseku od osam sati, psi nemaju takav način spavanja.

da li znate petface

Psi neretko zaspu i po nekoliko puta tokom dana. Vreme koje provode spavajući zavisi od različitih faktora: starosti psa, zdravstvenog stanja, fizičke sposobnosti. Zato se sa pravom pitamo, koliko im je sna potrebno? Mnogo je toga što ulazi u konačan zbir sati za spavanje, pišu Vijesti.

Prosečno vreme spavanja

Ni veterinari ni drugi naučnici nisu ustanovili tačno zbog čega psi spavaju toliko dugo u toku dana.. spavanje je važno, osvežavajuće i prijatno za vašeg ljubimca. Većina pasa u proseku spava oko 14 sati dnevno.

DO SADA SU VAS LAGALI: Spavanje sa psom je dobro, a evo i zbog čega!

Psi se lako prilagode kada je u pitanju san. Za razliku od ljudi, njima ni promena okoline ni “promena kreveta“ ne smeta. Ako se u okolini psa nešto događa, dok spava, lako će se probuditi i „odložiti“ san na neko vreme.

Različite rase i potrebe za snom

Potrebe za spavanjem, u zavisnosti od rase mogu da budu različite. Rasama poput bernardinaca, mastifa, pirinejskog planinskog psa generalno je potrebno više sna od prosečnih 14 sati. Oni spavaju oko 18 sati dnevno, dok je većini pasa dovoljno oko 14 sati sna. Radoznalim i razigranim štencima, koji su svakog dana u pronalazačkoj ekspediciji, potrebno je oko 18 do 20 sati sna dnevno kako bi se pripremili za sledeći naporan dan.

da li znate petface

Faze sna

Psi prolaze kroz različite faze spavanja. Nakon prve faze uspavljivanja, psi ulaze u sporu fazu sna, kada su moždani talasi i puls usporeni. Tada pas postaje potpuno opušten. Oko desetak minuta kasnije nastupa REM faza (rapid eye movement). Ako primetite da se vaš ljubimac trza, da pomera noge kao da trči, to znači da on nešto sanja i da je u REM fazi.

PRESLATKO: Pas ušuškava dečaka pred spavanje! (VIDEO)

Psi spavaju više od ljudi, ali njihov san nije tako dubok. Dužina sna kod psa zavisi od aktivnosti, zdravstvenog stanja i slično. Psi svoje obrasce spavanja prilagođavaju tako da mogu uvek da budu fokusirani na okolinu, kako bi bili na oprezu kada se nešto događa. Ostatak vremena spavaju.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstŽUĆA ŽIVI: Pas Žuća dobio obećani MURAL u naselju u kom je živeo!
Sledeći tekstSARA IH JE SPASLA! Vlasniku preti 10 godina zatvora

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime