Naslovna PETOPEDIJA PSI Dalmatinac

Dalmatinac

1
rase dalmatinac petface

IME DALMATINAC – Dalmatian
PREZIME gonič
NADIMAK Dali
VISINA mužjak i ženka  60 cm / 50 cm ( proveri FCI standard )
TEŽINA oko 24 kg ( bilo bi dobro )
POREKLO Hrvatska
BOJA bela sa crnim belegama
ŽIVOTNI VEK 10 – 12 godina ( uz odgovarajuću negu )
NARAV Prilagodljiv, inteligentan, preporučuje se za pratnju, voli decu

Dalmatinci su rasa nazvana po Dalmaciji, ali je današnja pasmina odgajana u Velikoj Britaniji. Mnogi ljudi su se okretali za kočijama engleskih aristokrata koje su pratili elegantni dalmatinski psi. U američkoj vojsci prenosili su poštu i lagane terete, a služili su i kao vatrogasni psi. Odlični su lovci na pacove u seoskim domaćinstvima. Danas se drže kao kućni ljubimci ili psi za izložbe. Zanimanje za dalmatince je poraslo u čitavom svetu nakon snimanja filma ˝101 dalmatinac˝ Dodija Smita 1959. godine. Prijateljska ćud i elegancija učinile su dalmatince vrlo popularnim ljubimcima i psima za izložbe širom sveta. Zbog mrlja na telu, deca u Engleskoj su ga prozvala “Plum Pudding Dog”.

Izgled
Njegovo pegavo telo je već iz daleka oznaka da dolazi nešto posebno, zbog čega ga često koriste i za marketing. Kod pegavog dalmatinskog psa nos je uvek crn, ali kod dalmatinskog psa smeđe boje, je braon. Takođe, zanimljivo je da ženke donose na svet sasvim bele mladunce, kod kojih se mrlje pojavljuju tek dvanaestog dana po rođenju.

Karakter i nega
Ovaj veoma lep ljubimac je ljubak, umiljat i veran pratilac, živahan, veseo i osećajan. Dobar čuvar, podjednako se dobro obučava za lov i za pratnju slepih. Prijatan pas, vrlo brz, ne voli agresivnost i nervozu. Ovaj nežni i energični pas vrlo brzo postane ljubimac cele porodice. Voli trčanje i stoga se dobro oseća na selu, u velikom vrtu, među decom ili konjima.
Po prirodi je zdrav, prijatan i osećajan. Potrebno mu je mnogo kretanja i svakodnevno četkanje, iako bela dlaka koja stalno opada nije baš prijatna za vlasnika. Ipak, njegova inteligencija i mirnoća umanjuju ovaj nedostatak.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBaset
Sledeći tekstBuldog

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime