Naslovna VESTI MAČKE Mače u kući – dan prvi!

Mače u kući – dan prvi!

0
dan prvi petface

Možda ste odavno već vlasnik jedne umiljate mace, brinete o njenoj udobnosti i osećate odgovornost za njeno zdravlje. Iz te odgovornosti proizlazi obaveza u pogledu informisanja, a time i proširenje znanja. Setite se kako je izgledao dan prvi sa vašim novim ljubimcem, a mi se sada zadržavamo na jednom od najbitnijih “prvih koraka” – vakcinaciji!

Prva asocijacija na nežno, malo stvorenje u vašem domu je – kako ga zaštititi?! U prvom redu vakcinisanjem! Prvu posetu veterinaru treba da obavite odmah po uzimanju mace. 

Pročitajte još:
Zašto je kastracija dobra odluka ukoliko za ljubimca imate mačka?

dan prvi petface

Mačiće bi trebalo vakcinisati polivalentnim vakcinama protiv virusnih bolesti. Ova vakcinacija se sprovodi kod mačaka starijih od 8 nedelja, dva puta sa razmakom od 4 nedelje. Među OBAVEZNIM vakcinama na mestu broj jedan je vakcinacija protiv besnila.

Pročitajte još:
Dolazak bebe u porodicu NE ZNAČI “problemi sa ljubimcem u najavi”! Evo nekoliko saveta!

Ona je zakonski obavezna i obavlja se nakon navršenog 4. meseca života, a zatim jednom godišnje do kraja života. Mačku treba vakcinisati i protiv panleukopenije koja je često smrtonosna, naročito za mačiće. Važna je i vakcina protiv rinotraheitisa, bolesti koja se veoma lako prenosi i napada respiratorne puteve. 

dan prvi petface

Pogrešno je mišljenje da macu koja ne izlazi iz kuće nije potrebno vakcinisati. Bez obzira da li živi isključivo u kući, ili redovno izlazi i dolazi u kontakt sa drugim mačkama koje su možda zaražene, vakcinacija je često jedini način da je zaštitimo od nekih bolesti koje su veoma opasne i u većini slučajeva se završavaju smrću ljubimca.

Vakcinacija protiv mačije leukemije je dobra ideja, pogotovu ako vaša maca spada u ovu grupu koja je više napolju nego u kući.

Celokupnu evidenciju o vakcinaciji treba da vodi veterinar kome ste poverili brigu o zdravlju mace, još od trenutka kada je stigla u vaš dom.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSeka Aleksić UDOMILA još dva psa – sada ih ukupno ima deset!
Sledeći tekstCela Ralja traga za francuskim buldogom Zevsom – POMOZITE I VI!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime