Naslovna VESTI PSI VAŠE MIŠLJENJE: Da li su vlasnici velikih pasa diskriminisani?

VAŠE MIŠLJENJE: Da li su vlasnici velikih pasa diskriminisani?

0
diskriminisani petface

Često imamo priliku da čujemo da neko za pse malih rasa kaže da su nervozni, lajavi i jako ljubomorni. Kada se veliki pas ponaša na sličan način, to se karakteriše kao agresivno i opasno ponašanje, ali ovim mališanima gleda se “kroz prste”, pa su nam čak i simpatični kada skaču i reže na sve oko sebe.

Ako nemački ovčar od 30 kilograma skače na ljude svi se slažu da ovakvo ponašanje treba korigovati, potražiti pomoć dresera, pa čak i izolovati psa. Međutim kada čivava od 2 kilograma skakuće na vlasnika, onda se to tumači kao znak ljubavi i želje za igrom. Kada  maleni jorkširski terijer laje i reži na druge pse na ulici u vreme šetnje, to se može smatrati simpatičnim, ali ako to uradi recimo buldog, odmah će mu se pokazati gde mu je mesto i narediti da prestane.

FOTO PRIČA: Mala deca i veliki psi – LJUBAV BEZ GRANICA!

Ovakve razlike među psima nije pametno praviti, jer je osećanje besa i ljutnje isto bez obzira na veličinu psa. Ako ne biste želeli da vam u krilo skoči doga, nemojte ovo dozvoljavati i tolerisati ni maltezeru. Svi psi imaju osećaj pripadnosti čoporu i borba za prevlast im je instinktivno određena. Njima je dominacija prioritet, i bez obzira na to koliko imaju kilograma, morate in naučiti da budu mirni i dobroćudni.

Veliki psi često su strogo dresirani da u šetnji idu uz nogu vlasnika, dok se malim psima dozvoljava da svojevoljno trčkaraju ispred. To je greška, jer vođa vodi čopor, a ovakvim ponašanjem samo podstičete alfa položaj svog psa u vašem društvu.

“Sindrom malog psa” poznat je svima koji za ljubimce imaju male pasmine. On se ispoljava lajanjem, jurišanjem na nepoznate goste, spavanjem u krevetu vlasnika i naravno, režanjem na druge životinje. Veruje se da ovi mali lajavci na taj način pokušavaju da nadomeste fizičku veličinu i pokažu se u društvu. Dostojanstveni su i ponositi, pa se stalno trude da ostave utisak borbenog i psa čvrstog karaktera. To takođe znači da njihov takmičarski duh, kao i stres koji on donosi nikada ne prestaju.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstHITNO JE: Ukoliko ne spasimo Bolhaša, 7. maja će ga ubiti!
Sledeći tekstFENOMENALNA: Uginula maca Lusi kao inspiracija za umetnička dela od šminke na očima! (FOTO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime