Naslovna PETOPEDIJA PSI Doberman

Doberman

1
rase doberman petface

IME Doberman (Dobermann)
PREZIME pinčer
NADIMAK Dobi
VISINA ženka i mužjak od 61 do 71 cm
TEŽINA ženka i mužjak 30 do 45 kg
POREKLO Nemačka
BOJA crna sa smeđom, crvena, bela
ŽIVOTNI VEK do 13 godina (uz odgovarajuću negu)
NARAV neustrašiv, inteligentan, umiljat

Dobio je ime po svom tvorcu Fridrihu Luju Dobermanu, koji je bio uterivač dugova u finansijskoj službi, pa su mu za sopstvenu zaštitu i obezbeđenje većih svota novca bili potrebni agresivni i okretni psi. Fridrih je eksperimentisao sa nekoliko psećih rasa (pinč, nemačka doga, boseron i rotvajler) i dobio psa koji je savršeno obavljao ovaj pasao.

Izgled
Pas srednje veličine, snažan, mišićav i veoma skladne građe. Elegancijom tela, ponosnim držanjem i temperamentom odgovara slici idealnog psa. Dlaka je kratka, oštra i gusta i nema podlaku. Bademaste oči, visoko postavljene uši, koje su se najčešće kupirale u prošlosti kao i rep. Njegov izgled je znatno umekšan od kada je kupiranje repova i ušiju postalo zabranjeno u Evropi i nepriznato na svetskim izložbama. 

Karakter i nega
Po prirodi je veran i nepotkupljiv. Prema strancima se u početku ponaša uzdržano, ali se to veoma brzo pretvara u prijateljstvo. Iako predstavalja fizički snažnu rasu, po psihi predstavalja jedno izuzetno senzibilno biće. U osnovi druželjubiv pas, veoma je privržen porodici i prijatelj je dece. Njegova hrabrost, nagon za borbom i zaštitnički duh su nesporni.

Veoma je vodljiv pas. Potreban mu je vodič sa puno iskustva i školovanja. Zahteva mnogo kretanja i četkanja gumenom rukavicom svakih nekoliko dana.
Sve ove osobine ga posebno kvalifikuju za obuku kao psa čuvara i pratioca čoveka. Može biti vodič slepih, koristi se u službi za spasavanje kao pas tragač, kao i u policijskoj službi. Nekad u toku obuke zna da bude svojeglav, ali se ta mana može zanemariti kada se uzmu u obzir njegove trkačke sposobnosti. Kao trkač on je najizdržljiviji od svih službenih pasa.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBokser
Sledeći tekstNemački ovčar

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime