Naslovna VESTI PSI Dolazak bebe u porodicu NE ZNAČI “problemi sa ljubimcem u najavi”! Evo...

Dolazak bebe u porodicu NE ZNAČI “problemi sa ljubimcem u najavi”! Evo nekoliko saveta!

3
Dolazak bebe petface

Nije redak slučaj da ljudi nisu sasvim sigurni kako da se ponašaju prema svom kućnom ljubimcu kada stiže novi član porodice.

Osim u slučaju kada beba već ima utvrđene probleme sa disajnim organima ili neku alergiju, ne postoji apsolutno nikakav razlog za uklanjanje ljubimca iz stana u kome živite. Iskustvo deteta u odrastanju uz mačku ili psa će kasnije detetu puno značiti u razvijanju zdravog odnosa sa drugim životinjama, decom, ljudima kao i sa prirodom uopšte.

Dolazak bebe petface

Neophodno je uložiti izvesno vreme kako bi se životinja privikla na budući Dolazak bebe i naučila novim pravilima. Psi i mačke su neuporedivo više orijentisani na svoja čula mirisa i sluha nego na čulo vida. Promene u tim dimenzijama njima će doneti konfuziju i potrebno je da im nove “čulne informacije” učinite što lakše prihvatljivim.

Pročitajte još:
Čemu nas sve mogu naučiti naši kućni ljubimci?!

Poslužite se jednim trikom! Od prijatelja koji imaju bebu pozajmite pelene ili komade odeće koja im nije neophodna kako biste mogli da započnete blagovremeno privikavanje ljubimca na Dolazak bebe i mirise koji idu uz nju. Takođe, bilo bi poželjno da snimite zvuk bebinog plača i pripremite ljubimca na njegovu glasnoću.

Nije moguće predvideti kako će se svaki ljubimac konkretno ponašati. Potpuno je prirodno da vam sopstveno dete bude na prvom mestu i da mu posvećujete maksimalnu pažnju, ali isto tako potrebno je odvojiti vreme i za igru sa svojim kućnim ljubimcem. Ukoliko se oseti zapostavljen, pas može razviti određene promene u ponašanju: anksioznost, privlačenje pažnje na ne baš prihvatljiv način i slično. Uostalom zajednička šetnja po parku ili izlet u prirodu činiće svima dobro: i bebi i vama i vašem ljubimcu.

Dolazak bebe petface

Faktor higijene je veoma važan – odgovoran odnos prema sopstvenom kućnom ljubimcu, koji podrazumeva redovnu higijenu, redovne vakcinacije i čišćenje od parazita su stvari koje se podrazumevaju i bez prisustva bebe.

Pročitajte još:
Dokazano: psi uče decu životnim lekcijama!

Na kraju preostaje još samo da vam kažemo da je za ceo “poduhvat” podizanja deteta uz prisustvo kućnog ljubimca potrebno puno strpljenja i pažnje koji će se ipak višestruko isplatiti na kraju.

Prisetite se samo kako je kućni ljubimac obogatio vaš život i shvatićete da će on isto učiniti i vašem detetu.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSLATKIŠ: Vesli je štene koje sa ponosom nosi svoju protezu!
Sledeći tekstPrvo groblje za kućne ljubimce IPAK u Novom Sadu?!

3 KOMENTARA

  1. Na žalost, ja nemam decu ali kada je moja sestra došla sa bebom od par meseci, ponašanje mog Rikija, mešanca, je bilo fascinantno. Prvo ga je gledao, omirisao i legao ispred fotelje gde ga je sestra spustila da ga čuva. Milenijumski instikt mu je rekao da je to malo biće nemoćno i da ga treba čuvati. Početak i kraj svake filozofije beba i pas. Kasnije, sestrić je imao tri godine, kad je neku glupost napravio i sestra je pošla da ga malo udari po guzi. Riki je tako zarežao na sestru da sam se ja presekla. Iako sestrić nikada nije imao nameru da se druži sa Rikijem, iako nije živeo u našoj kući, Riki je bio njegov čuvar i važan deo njegovog odrastanja. Odreći se psa zbog bebe je potpuno pogrešno i prema bebi i prema psu.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime