Naslovna VESTI PSI Druga strana slučaja „Bišon“: „Ostavite lične svađe po strani, ispaštaju samo psi“!

Druga strana slučaja „Bišon“: „Ostavite lične svađe po strani, ispaštaju samo psi“!

2
bison iz trstenika petface

O, popularno nazvanom, slučaju BIŠON sada skoro svi znaju sve. Prvo je na adresu Nevene Petrović iz Trstenika stiglo rešenje po kojem se nalaže hitno iseljenje njenog psa rase bišon. Nakon toga, nadležni su rešenje proglasili nevažećim jer nije u skladu sa Zakonom iz 2009. godine. Juče je u našu redakciju stigao poziv direktno iz kabineta gradonačelnika, kome smo uputili i direktan e-mail o pojedinim pitanjima na koje smo tražili odgovor.
„Problem je što ta odluka nije menjana još od 1993. godine iako se nekoliko puta promenio republički zakon. Niko u Trsteniku nije uskladio odluku sa zakonom i zbog toga sad imamo nevolju. Ovo je možemo nazvati mala greška, koja je naravno samo izazvala veliku pažnju, ali nikako nije bila pravedna“, rekli su nam u razgovoru.
Sporna odluka je kako nam je rečeno nezakonita, jer nije usklađena sa zakonom koji je donet još 2009. godine. Nije reč o kršenju zakona, već o „nesporazumu“. Nacrt zakona postoji i biće vrlo brzo usvojen, pa više neće dolaziti do sličnih problema.
„Rešenje komunalnog inspektora o iseljenju vlasničkog psa Nevene Petrović iz stana biće stavljeno van snage jer je doneto na osnovu opštinske Odluke o uslovima i načinu držanja životinja na teritoriji opštini Trstenik koja NIJE U SKLADU sa Zakonom o dobrobiti životinja iz 2009. godine. Organi jedinica lokalne samouprave, dužni su da brinu o životu i zaštiti zdravlja i dobrobiti životinja i u skladu sa tim već je pokrenuta procedura o izmeni postojeće odluke. Nacrt nove odluke sačinjen je u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja iz 2009. godine i biće usvojen u najkraćem roku od strane nadležnih organa opštine“, potvrdili su nam nadležni u dirketnom razgovoru.

psi u trsteniku petface
Donka može da nastavi da uživa u porodici Petrović

Na naše pitanje da li porodica Petrović ali i ostale porodice koje u svojim domovima čuvaju ljubimce treba da brinu da će im isti bitioduzeti, dobili smo jasan odgovor: „NARAVNO DA NE!“ Dovoljno je bilo da Nevena samo podnese žalbu u roku od 15 dana i sve bi bilo u redu.
„Ovde je reč o ličnom sukobu i netrepeljivosti komšija. Ko je koga prvi tužio i zbog čega, najbolje da oni sami reše. Voleli bismo da u tekstu naglasite naš apel da komšijske svađe preko kućnih ljubimaca ne vode nikuda i da apelujemo da prestanu što pre. Trpe samo ljubimci. Ne biste verovali koliko slučnih prijava dobijamo svakodnevno, opet i isključivo samo iz ličnih pobuda komšija koji nisu „ulepo“. Za mene je to strašno, jer sam i sama vlasnik psa i nikada ne bih dopustila tako nešto“, dodali su za kraj našeg razgovora.
Kada smo ih pitali da li je ovaj slučaj potresao Trstenik, odgovorili su nam potvrdno, ali žaleći jer kako kažu to je grad koji voli životinje, koji nikada nije imao sličnih problema, a da mogu da se pohvale velikim uspesima njihovih odgajivača na svetskom nivou.
Dakle, potvrda je zvanična – novom odlukom biće omogućeno vlasnicima stanova da u istim drže svoje ljubimce uz ispunjenje zakonom predviđenih uslova.
Građani Trstenika, bez brige uživajte sa svojim ljubimcima. 🙂

2 KOMENTARA

  1. “Grad koji voli zivotinje” kako da ne! To je grad, cija uprava, angazuje lovce da ubijaju napustene pse. Grad koji voli zivotinje ne potpisuje ugovor sa MB Avenijom, koja protivno zakonu hvata i ubija pse u svom sinteraju.

    • Uzela si mi “reč iz usta”. Pritom, 90% ljudi se zgrozi kada vidi napuštenog psa. Pritom, slučaj bešenja lovačkog psa na mostu i još previše monstruoznih događaja o kojima se i ne govori, ili se pak, brzo zaborave… Grad koji voli životinje… kako da ne.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.