Naslovna VESTI Iščekujući kraljevsku posetu, džinovska kornjača Džonatan je dobio prvo kupanje u svojoj...

Iščekujući kraljevsku posetu, džinovska kornjača Džonatan je dobio prvo kupanje u svojoj 184 godini!

1
džinovska kornjača petface

Ukoliko neko među vama nije imao prilike da se upozna sa ovim vitalnim dekom, mi vam predstavljamo Džonatana. U pitanju je džinovska kornjača i on ima neverovatne 184 godine. Njegove godine obezbedile su mu status najstarije kopnene životinje na svetu.

Pročitajte još: Upoznajte Džonatana, najstariju kopnenu životinju na svetu!

Ono što nije poznato da li je ovaj vremešni primerak i najstarija džinovska kornjača koja je ikada živela, s obzirom da procenjeni vek njihovog života iznosti čak 250 godina. Inače, Džonatan živi na ostrvu Sveta Jelena, koje sa još dva ostrva, čini deo Britanske prekomorske teritorije Sveta Jelena, Asension i Tristan de Kunja. Kraljicu na ovom ostrvu predstavlja guverner. Nedavno najavljen dolazak kraljevske porodice u zvaničnu posetu. I kao svaki put pre nego što gosti dođu, usledilo je generalno spremanje. 😀 To je podrazumevalo i doterivanje najstarijeg stanovnika – džinovske kornjače Džonatana.

džinovska kornjača petface

Kao što smo naveli, procenjeno je da on ima 184 godine, a ovo je bilo njegovo prvo zvanično kupanje. Dužnost ribanja oklopa džinovske kornjače pripala je veterinaru Džou Holinsu. On je imao tu čast da opere sve ono što se nataložilo tokom skoro dva veka – od ptičjeg izmeta, preko čađi:

Džonatanu smo priuštili dobro ribanje. S obzirom da kraljevska porodica želi da ga upozna, mi smo dali sve od sebe da on bude u svom najboljem izdanju.

Pročitajte još: Ovi marinci patroliraju plažama, a razlog će vas oduševiti!

Otkrićemo i kako je izgledalo samo kupanje ove najstarije kopnene životinje na svetu. Doktor Holins je skorelu prljavštinu prao lufama, specijalnim četkama, kao i hirurškim sapunom, kako mu se ne bi oštetio oklop. Samo ribanje oklopa je trajalo preko sat vremena, a doktor Holins je svoje impresije iskazao sledećim rečima:

Za sve vreme dok sam ga kupao, on je stajao mirno kao statua. Delovalo mi je kao da mu prija vibracija i kao da je uživao u celom ovom iskustvu. On sada izgleda neuporedivo čistije.

Džonatan je zaista jedan stari šarmer, a mi mu želimo da dočeka još mnooogooo, mnogo leta.

Pogledajte i VIDEO koji prikazuje Džonatanovo kupanje:

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.