Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Egzotična kratkodlaka mačka

Egzotična kratkodlaka mačka

0
egzoticna kratkodlaka petface

IME – Egzotična kratkodlaka mačka
PREZIME – Kratkodlaka
NADIMAK – Egzota
VELIČINA  od 3kg do 6kg
POREKLO – SAD
BOJA plava, bela, crna, riđa, srebrna (klasične, tačkaste, tigraste)
ŽIVOTNI VEK do 15 godina uz adekvatnu negu
NARAV veoma živahne i znatiželjne, uvek spremne na igru i pružanje ljubavi vlasniku

Mace ove rase su vrlo ljubopitljive i vole da istražuju, zato im već u prvih mesec dana obezbedite stalak za veranje, jer ćete morati da zadovoljite njihovu živahnu prirodu. Ne očajavajte ako između drugog i šestog meseca ove mace izgube svoj primaran okruglasti izgled, jer im se u tom periodu telo izdužuje, a uši se sve više istaknu. Nakon šestog meseca oni će opet postati pufnasti i okrugli sa svim karakteristikama koje se vezuju za ovu rasu. Mužjaci ove rase sporije odrastaju, pa gustu dlaku i dobru teksturu možete očekivati nakon godinu dana.

Izgled Krupne okrugle oči, male uši i spljoštena njuška; ova neodoljiva loptica od krzna podsetiće vas na persijske mačke, iako ne pripadaju ovoj rasi.

Karakter i nega Razigrana, ali i mirna rasa mačka, koja će se uvek naći uz ljude samo da bi videla šta oni rade. Njena znatiželjna priroda neće se samo time zadovoljiti. Voleće da zalazi na nepoznata mesta i da istražuje iznova i iznova okolinu, tako da se nemojte iznenaditi ukoliko je nađete na nekim neobičnim mestima. Vrlo je odana i privržena svojim vlasnicima i neopisivo srećna kada joj pridajete pažnju, mazite i držite u krilu. Svoju umiljatu prirodu iskazuje prema deci, drugim kućnim ljubimcima kao i nepoznatim ljudima. Ukoliko ste porodica koja uživa u čestom druženju sa ljudima, egzotična mačka će vas učiniti još popularnijim među prijateljima. Još jedan razlog da nabavite baš ovu mačku je njena otpornost na razne vrste bolesti. Jedine predispozicije ima za začepljenje suznih kanala, suznih nosnica, kao i za probleme sa zubima. Sve se ovo može na vreme sprečiti uz adekvatnu negu i pažnju.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstAmerička oštrodlaka
Sledeći tekstKornvalska rex mačka

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime